
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać?
Kabanosy co to takiego?
Kabanos to można powiedzieć jedna z najbardziej popularnych kiełbas w Polsce, jest długa i cienka. Pomarszczona, o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Kiedyś przygotowywano ją wyłącznie z wieprzowiny. Teraz w sklepach znajdziemy także kabanosy drobiowe albo z łososia czy halibuta. Najpierw peklowane jest surowe mięso, następnie suszone i wędzone, studzone i gotowe do spożycia.
To jedna z najczęściej zajadanych przekąsek na imprezach czy piknikach. Kabanos to od około 10 lat unijny produkt chroniony. Certyfikat świadczy o tym, iż producent potwierdza wykorzystanie tradycyjnych surowców, bądź tradycyjnego składu, ale też wykazuje sposób produkcji i przetwarzania. Także kabanos musi być produkowany według receptury, która określa, z jakiego mięsa został wykonany i w jaki sposób ma być wytwarzany. By znaleźć dobrej jakości kabanosy, należy bardzo zwrócić uwagę na skład. Czego należy się wystrzegać?
Przede wszystkim wzmacniaczy smaku, azotynu sodu, ekstraktu drożdżowego, stabilizatorów, substancji żelujących, maltodekstryny, syropu glukozowego, przeciwutleniaczy i barwników. Najlepsze jakościowo kabanosy to te, które mają oznaczenie GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność).
Jak wybierać kabanosy?
Oczywiście trzeba czytać etykiety, na pierwszym miejscu powinno się znaleźć mięso, jego procentowa zawartość ma tutaj ogromne znaczenie - im więcej mięsa, tym lepiej. Naszą uwagę powinny również zwrócić pozostałe składniki, na pewno w dobrej jakości kiełbasie nie powinny znaleźć się azotyny i fosforany.
Azotyn sodu, czyli E250, jego dopuszczalna dzienna dawka to 0,06 mg na kilogram masy ciała. Konserwant ten uważany jest jako szkodliwy, potencjalnie rakotwórczy, w nadmiarze wywołać możesz silne bóle głowy i mdłości. Niestety sporo firm produkuje kabanosy z dużą listą polepszaczy smaku i substancji zagęszczających i innych dodatków, które sprawiają, że takie kabanosy mogą nawet mieć 600 kcal na 100 g.
Przyjrzyjmy się zestawieniu
Sokołów Gold Kabanosy Francuskie
Skład: mięso wieprzowe, substancja żelująca: alginian sodu, sól, białko sojowe, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przyprawy, aromaty i ekstrakt przypraw, hydrolizat białka roślinnego (z soi, kukurydzy), regulator kwasowości: mleczan wapnia, stabilizator: celuloza, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy oraz ich pochodnych.
W 100 g tych kabanosów znajduje się około 561 kcal, a w tym 26 g białka, 50 g tłuszczy oraz 1 g węglowodanów.
Plusy: bez dodatku fosforanów, ogólnodostępny, mocno wysuszony
Minusy: niestety smak nie jest poprawny, da się wyczuć chemię i polepszacze
Tarczyński Kabanosy Drobiowe Exclusive
Skład: mięso drobiowe (mięso z indyka i mięso z kurczaka), mięso wieprzowe, skrobia, przyprawy i ich ekstrakty (zawierają SELER), sól, cukier, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, Składniki osłonki jadalnej-substancja żelująca: alginian sodu, stabilizatory: celuloza, guma guar; regulator kwasowości: mleczan wapnia.
W 100 g tych kabanosów znajduje się około 530 kcal, w tym 26 g białka, 46 g tłuszczy oraz 2,9 g węglowodanów.
Plusy: nie zawiera fosforanów, jest ogólnodostępny
Minusy: niestety w smaku są, można powiedzieć, słodkie, a to przez cukier w składzie, ponadto sporo chrząstek, niepotrzebne wzmacniacze i polepszacze smaku
Kabanosy Wieprzowe Pikok Pure
Skład: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, cukier. Osłonka jadalna: jelito baranie.
W 100 g tych kabanosów znajduje się około 449 kcal, w tym 28 g białka, 37 g tłuszczy oraz 0,7 g węglowodanów.
Plusy: przejrzysty skład, nie zawierają zbędnych barwników i polepszaczy, są dobre w smaku, nie ma w nich sporej ilość chrząstek
Minusy: pojawił się cukier, nie musiałoby go tam być
Henryk Kania Kabanoski Wędzone
Skład: mięso wieprzowe, sól, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromaty (zawiera soję), przyprawy (zawiera laktozę z mleka), cukier, substancja konserwująca: azotyn sodu, substancja żelująca: alginian sodu, stabilizator: celuloza.
W 100 g tych kabanosów znajduje się około 497 kcal, w tym 25 g białka, 43 g tłuszczy oraz 2,5 g węglowodanów.
Plusy: łatwa dostępność, bardzo wyrazisty smak, nie zawierają fosforanów
Minusy: obecność azotynu sodu, mimo całkiem dobrego smaku, sól, która jest na drugim miejscu w składzie, jest mocno wyczuwalna
Kabanosy Z Kurczaka Konspol Natura
Skład: mięso z kurczaka, sól, przyprawy.
W 100 g tych kabanosów znajduje się 253 kcal, w tym 22 g białka, 18,3 g tłuszczy oraz 0 g węglowodanów.
Plusy: Rewelacyjny skład, nie ma polepszaczy smaku, stabilizatorów, fosforanów, o co niestety ciężko, dobra dostępność, cena adekwatna do jakości, smakowo wyczuwa się, że mamy do czynienia z dobrej klasy kabanosem, zdecydowanie warte polecenia
Minusy: brak
Krakus Kabanosy
Skład: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, olej roślinny rzepakowy. W 100 g tych kabanosów znajduje się 485 kcal, w tym 20 g białka, 45 g tłuszczy oraz 0 g węglowodanów.
Plusy: są łatwo dostępne, w smaku wyraziste, są kruche, dobrze wysuszone, brak fosforanów
Minusy: sól jest dość wyczuwalna, niepotrzebny azotyn sodu oraz olej, który dodaje kaloryczności i to niepotrzebnie
Olewnik Stara Wędzarnia – Kabanos Wiejski
Skład: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
W 100 g tych kabanosów znajduje się 493 kcal, w tym 25 g białka, 43 g tłuszczy oraz 1,5 g węglowodanów.
Plusy: łatwo dostępne, skład całkiem przystępny, dobrze wyczuwalne przyprawy, ładnie pachną, idealnie wysuszone
Minusy: azotyn sodu
Wniosek
Z przedstawionych powyżej produktów łatwo zauważyć można, że różnią się składem diametralnie, niektóre z nich zawierają substancje uznane za niekorzystne, inne zaś poszczycić się mogą ciekawym składem, który przekłada się też na jakość produktu i jego smak. Dodatkowym wyznacznikiem może być ilość mięsa, jaka została użyta do wyprodukowania 100 g produktu. Jednak należy pamiętać, że nie jest to jedyny wyznacznik jakości, gdyż ilość użytego mięsa jest uzależniona od stopnia wysuszenia.
Im wyższa zawartość mięsa, tym produkt bardziej wysuszony. Jeśli planujemy jakieś przyjęcie albo naszła nas ochota na przekąskę w postaci kabanosa, warto sięgnąć po te z firmy Konspol albo z firmy Pikok Pure, ewentualnie Olewnik (tutaj należy uważać na zawartość azotynu sodu), gdyż ich skład jest najbardziej zbliżony do pożądanego.
Podsumowanie
Sięgając po kabanosy, zwracajmy uwagę, by ich skład był jak najkrótszy. Wtedy mamy pewność, że nie zawierają zbędnych polepszaczy. Kabanosy z dobrym składem mogą spokojnie gościć częściej w naszym menu niż tylko na imprezach. Mogą być ciekawym dodatkiem do sałatek, jajecznicy czy zapiekanek albo jako osobna przekąska. Wybierajmy świadomie.
