
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze.
Śniadanie na słodko? MUSLI!
Wśród panujących powszechnie poglądów śniadanie musi dać nam energię na cały dzień, a musli jako źródło węglowodanów, cukrów prostych i tłuszczów nadaje się do tego idealnie. Nie będziemy analizować, ile jest w tym prawdy, a skupimy się bardziej na analizie samego produktu, a dokładnie kilku wybranych z ogólnodostępnych firm. Tak, aby można było wybrać ten najlepszy pod różnym względem.
Musli – czym w zasadzie jest?
Nazwa sama w sobie prawdopodobnie pochodzi od szwajcarskiego lekarza Maximiliana Bircher-Benner'a, który w 1906 roku, dla pacjentów swojego szpitala komponował posiłki składające się z różnego rodzaju zbóż, dodatków owoców i orzechów w połączeniu z mlekiem. Uważał on, że tego typu pożywny posiłek, zawierający w zasadzie wszystko, co niezbędne, będzie idealnym śniadaniem.
Musli – szczegółowy skład
Nazwa musli sama w sobie nie określa tego, co powinno znaleźć się w produkcie. Dlatego też można spotkać w nim bardzo różne składniki. Wybór jest ogromny. Wyróżnić jednak warto te najpopularniejsze:
- płatki zbożowe (owsiane, kukurydziane, jaglane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, pszenne, gryczane, ryżowe)
- orzechy (laskowe, kokos, włoskie, pekan, brazylijskie, ziemne)
- słonecznik
- migdały
- pestki z dyni
- sezam
- suszone owoce (rodzynki, banan, ananas, mango, papaja, morela, daktyle, śliwka)
- chia
- siemię lniane
- cukier
- syrop glukozowy
- mąka
- olej palmowy, bawełniany, słonecznikowy, kokosowy
- emulgatory
- sól
- słód jęczmienny
- aromaty
Jak wybrać odpowiednie musli?
Jak widać, skład może być bardzo obszerny, a nie są to wszystkie produkty obecne w musli. Bez wątpienia warto czytać etykiety i zwracać uwagę na obecne w danym produkcie składniki. Pamiętać należy o zasadzie, iż składników występujących w pierwszej kolejności jest zawsze najwięcej. Warto zwrócić uwagę, aby dominowały dobrej jakości płatki zbożowe, a niekoniecznie suszone owoce, które są źródłem cukrów prostych.
Mogą one stanowić dodatek, ale nie większość produktu. Zdecydowanie unikać należy cukrów, syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzanego oleju roślinnego, płatków kukurydzianych oraz słonecznika i orzechów ziemnych. Dwa ostatnie z uwagi na bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 względem omega-6.
Porównanie musli różnych firm
Musli Vitanella Premium 420 g
Produkt ogólnodostępny w sieci marketów Biedronka. Cena około 4,99 zł za 420 g nie jest wygórowana. Opakowanie papierowe sugeruje wyższą jakość produktu w porównaniu z foliowymi. W składzie dość sporo suszonych/kandyzowanych owoców – 42%, a one w swoim składzie zawierają dodatkowe cukry proste. Niewielkie dodatki orzechów i nasion stanowiące: 5% chipsów kokosowych, 3% pestek z dyni, 3% orzechów laskowych i pekan, 2% migdałów. Plusem bez wątpienia jest brak słonecznika i orzechów ziemnych.
Skład:
- płatki zbożowe 45% [jęczmienne pełnoziarniste, owsiane, pszenne pełnoziarniste, jęczmienne pieczone (jęczmień, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych)]
- suszone owoce 34% [rodzynki, kawałki: chipsów bananowych (banany, olej kokosowy, cukier), daktyli, mąka ryżowa], owoce kandyzowane 8% [kawałki ananasa (ananas, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), kawałki papai (papaja, cukier)]
- kawałki chipsów kokosowych 5% (kokos, cukier)
- pestki z dyni 3%
- orzechy 3% (laskowe prażone, pekan)
- migdały 2%
Wartości odżywcze:
W 100 g produktu znajduje się 384 kcal.
- Węglowodany 59 g (w tym cukry 25,6 g)
- błonnik 8,3 g
- tłuszcz 11,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g)
- białko 6,9 g
- sól 0,09 g
Plusy: ciekawe połączenie płatków zbożowych, cena, dostępność, papierowe opakowanie, brak dodatkowego cukru/syropu glukozowego, brak utwardzonego oleju roślinnego, brak słonecznika i orzechów ziemnych.
Minusy: sporo owoców zawierających dodatkowy cukier, mało orzechów.
Carrefour Musli Crunchy 300 g
Produkt dostępny w sieci hipermarketów Carrefour. Cechuje się niską ceną i ładnym, apetycznie wyglądającym opakowaniem. W zasadzie są to chyba jedyne zalety tego produktu. Niestety spora część musli klasyfikowana powinna być w dziedzinie słodyczy. Jest to jeden z tego typu przykładów.
Skład:
- produkty zbożowe 63,5% (płatki owsiane, mąka owsiana, kukurydziana, otręby pszenne, mąka pszenna)
- syrop glukozowo-fruktozowy
- tłuszcz palmowy
- płatki kokosowe 2,2%
- ziarna słonecznika
- emulgator (lecytyna sojowa)
- sól morska
- aromat
Wartości odżywcze:
W 100 g produktu znajduje się 439 kcal.
- Węglowodany 65,7 g (w tym cukry proste 24,5 g)
- błonnik 7,1 g
- tłuszcz 14,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6 g)
- białko 8,7 g
- sól 0,25 g
Plusy: cena, opakowanie.
Minusy: obecność cukru glukozowo-fruktozowego, tłuszcz palmowy, brak orzechów z wyjątkiem niewielkiej ilości taniego kokosa, obecność słonecznika, obecność mąki kukurydzianej i pszennej.
Musli Orkiszowe Vivi Polskie Owoce 300 g
Mniej popularne musli. Niewątpliwym plusem jest ponad dwa razy mniej cukrów prostych niż w innych musli. Ilość tłuszczu również na niskim poziomie, co może być plusem, jak i minusem. W przypadku tego produktu wynika ona z braku dodatku orzechów, co przy jednocześnie wysokiej cenie jest niewątpliwie wadą. Cena ponad dwukrotnie wyższa niż konkurencyjnych produktów.
Skład:
- płatki orkiszowe 28%
- płatki owsiane
- płatki jęczmienne
- płatki żytnie
- siemię lniane
- słonecznik
- amarantus
- suszone owoce 21% [śliwki, rodzynki, figi, morele, jabłka (w zmiennych proporcjach)]
Wartości odżywcze:
W 100 g produktu znajduje się 351 kcal.
- Węglowodany 57,5 g (w tym cukry proste 12,7 g)
- błonnik 11,5 g
- tłuszcz 6,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1 g)
- białko 10,0 g
- sól 0,008 g
Plusy: niska zawartość cukrów prostych, ciekawy skład płatków zbożowych, brak dodatku cukrów oraz cukrów prostych do suszonych owoców, fajne połączenie owoców, najwyższa zawartość błonnika.
Minusy: cena, słaba dostępność, brak orzechów.
BA! Musli klasyczne Bakalland 500 g
Popularna firma. Produkt dostępny w większości hipermarketów. Producent chwali się obecnością 5 różnych suszonych owoców i pełnoziarnistymi płatkami. Niestety w składzie obecny cukier, mąka pszenna, syrop glukozowy, olej słonecznikowy/palmowy czy dwutlenek siarki dodany do suszonych owoców. Cena trochę wyższa niż Musli Vitanella, jednak niższa niż Vivi.
Najniższa zawartość cukrów prostych wśród wszystkich produktów. Produkt zawiera drugą najniższą zawartość kcal. Zdecydowanie najniższa zawartość tłuszczu. Producent jako jedyny podaje ilości kilku składników mineralnych.
Skład:
- płatki z pełnego ziarna owsa 33%
- pszenica pełnoziarnista 22,15%
- płatki z obłuszczonego ziarna żyta
- rodzynki
- żurawina cała
- otręby pszenne 5,15%
- cukier
- morela cięta
- migdał płatki
- śliwka cięta
- mąka pszenna
- ekstrakt słodowy jęczmienny
- sól
- syrop glukozowy
- mąka jęczmienna
- olej słonecznikowy/palmowy
- substancja konserwująca (dwutlenek siarki)
Wartości odżywcze:
W 100 g produktu znajduje się 386 kcal.
- Węglowodany 71 g (w tym cukry 12 g)
- błonnik 10 g
- tłuszcz 5 g (w tym 1 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
- białko 8,8 g
- sól 0,38 g
- potas 338,21 mg
- miedź 0,3 mg.
Plusy: fajny skład płatków pełnoziarnistych, niska zawartość cukrów prostych i tłuszczu, podanie przez producenta zawartości potasu i miedzi, cena.
Minusy: obecność cukru, syropu glukozowego, dwutlenku siarki, oleju słonecznikowego/palmowego, brak orzechów.
Podsumowanie
Wśród testowanych produktów typu musli żaden nie powinien być stałym elementem diety. Bez wątpienia musli warto przygotować samemu, dodając różnego rodzaju płatki zbożowe, orzechy dobrej jakości, świeże owoce, ksylitol. Wybierając jednak produkt najlepszy pod różnym względem, wybrałbym musli Vitanella Premium 420 g.
Mimo sporej ilości cukrów prostych wynikającej z dodatku suszonych owoców produkt nie ma dodanego dodatkowo cukru, syropu glukozowego czy oleju słonecznikowego. Nie ma w nim również słonecznika i orzechów ziemnych, których warto unikać, a cena i dostępność są jednymi z lepszych.

dlaczego należy unikać słonecznika ?
w artykule zostało o tym wspomniane, "Dwa ostatnie z uwagi na bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 względem omega 6."