
Kiszona kapusta to jeden z najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w twojej diecie, a prawdopodobnie go nie jesz. W dzisiejszym artykule dowiesz się, dlaczego kiszona kapusta jest tak zdrowa i ważne, by znalazła się w twoim menu.
Jeśli jakikolwiek pokarm możemy określić mianem „super food”, to z pewnością jest to kapusta kiszona. To prawda, że kapusta kiszona nie ma zbyt przyjemnego zapachu, ma specyficzny smak, przez co wiele osób jej nie lubi. Jeśli jednak szukasz produktu, który wpłynie korzystnie na twoje zdrowie, sięgnij po kapustę kiszoną.
Probiotyk i prebiotyk
Kiszona kapusta wykazuje zarówno działanie probiotyczne, jak i prebiotyczne. Regularne spożywanie kiszonek pomaga utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach.
Jest ona niezwykle istotna z kilku powodów:
- bakterie jelitowe mogą wysyłać substancje chemiczne do mózgu, które powodują uwolnienie serotoniny, tworząc w ten sposób spokój, przyjemność
- bakterie jelitowe mogą zapobiegać insulinooporności i pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę
- bakterie jelitowe mogą zapobiegać stanom zapalnym i w rezultacie zapobiegać ogromnej liczbie chorób, które dotykają człowieka
Ten ostatni punkt jest szczególnie ważny. Wszelkiego rodzaju ludzkie czynności i nawyki wpływają na układ odpornościowy, w tym wymienić należy dietę, leki, infekcje, stres i nieprawidłowe poziomy hormonów. Wszystkie te rzeczy wpływają na zdrowie jelit, tworząc ograniczoną lub niepełną populację bakterii w jelitach.
Bez odpowiedniej równowagi bakterii bariera jelitowa staje się bardziej przepuszczalna tak, że bakterie, wirusy, a nawet cząstki organiczne lub nieorganiczne mogą przedostać się do krwiobiegu i powodować rozwój chorób.
Jelita każdego człowieka zawierają tysiące różnych rodzajów bakterii, a kiszona kapusta zawiera tylko cztery (leuconostoc mesenteroides, lactobacillus brevis, pediococcus pentosaceus i lactobacillus plantarum). Jednak badania sugerują, że te cztery dobre rodzaje bakterii tworzą środowisko sprzyjające rozwojowi innych bakterii.
Wartość odżywcza kiszonej kapusty
Kiszona kapusta to warzywo niskokaloryczne dostarcza bowiem zalewie 20 kcal na 100 g. Dzięki temu stanowi ona świetny dodatek do posiłków również w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Wbrew powszechnej opinii zawartości witamin w kiszonej kapuście jest stosunkowo niska. Przykładowo, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, musielibyśmy zjeść więcej niż pół kilograma kiszonej kapusty.
Zasady dotyczące kiszonej kapusty
Kupuj tylko kiszoną kapustę z lodówki w sklepie spożywczym. Jeśli produkt z kiszoną kapustą jest na półce, przez dłuższy czas istnieje prawdopodobieństwo, że bakterie są martwe. Jeśli na opakowaniu znajdziesz napis "pasteryzowany" – nie kupuj! Bakterie pod wpływem wysokiej temperatury zdążyły już wyginąć.
Przechowuj kiszoną kapustę w lodówce, gdy przyniesiesz ją do domu. Wydaje się, że kiszoną kapustę można zamrozić na około 4 miesiące, jednakże współczynnik przeżycia bakterii w zamrożonych warunkach prawdopodobnie zależy od wielu czynników, które są trudne do przewidzenia. Z tego powodu lepiej zjadaj kapustę kiszoną na bieżąco.
Nie gotuj kiszonej kapusty, ponieważ gotowanie zabija bakterie. Możesz jednak delikatnie ją ogrzać, jeśli taką preferujesz. Najzdrowsza i najbardziej wartościowa jest kapusta kiszona jedzona na surowo.
Ile muszę jeść?
Spróbuj jeść 3-4 porcje kilka razy w tygodniu. Pamiętaj jednak, że nawet kilka łyżek będzie miało pozytywny wpływ na twoje zdrowie. Jeśli masz problemy z kwaśnym smakiem, możesz jeść kiszona kapustę z pokrojonym jabłkiem lub dodatkiem octu jabłkowego. Możesz też dodać do kapusty posiekany boczek, ponieważ boczek sprawi, że nawet trawa stanie się smaczna.
Kiedy kapusta kiszona może szkodzić?
Kiszona kapusta podobnie, jak inne produkty poddane fermentacji jest bogatym źródłem histaminy. W przypadku nietolerancji histaminy tj. stanu, w którym ilość histaminy przekracza indywidualny próg jej tolerancji, może dojść do szeregu objawów przypominających alergię.
Pojawić mogą się objawy takie, jak: bóle głowy, zmęczenie, zatkany nos, pokrzywka, niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego (biegunki, wzdęcia), bóle w klatce piersiowej, obniżenie ciśnienia tętniczego, niepokój, a nawet napady lęku.
Kapusta kiszona zawiera również sporo soli. Należy wziąć to pod uwagę, komponując dietę. Szczególnie istotne będzie to dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze.
Wprowadzaj stopniowo
Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i prebiotyków. Z tego względu zaleca się stopniowe wprowadzanie jej do diety. Nie należy zaczynać od spożywania kapusty kiszonej każdego dnia w dużej ilości. U niektórych osób może to bowiem prowadzić do wzdęć, zaparć lub biegunek.
Podsumowując: kapusta kiszona jest niezwykle wartościowa ze względu na dobroczynny wpływ na stan naszej flory jelitowej. Warto wprowadzić ją do swojej diety, nawet jeśli nie przepadamy szczególnie za jej kwaśnym smakiem i specyficznym zapachem. Spożywanie kapusty kiszonej w okresie jesienno-zimowym może wpłynąć na lepszą odporność organizmu, a tym samym uchronić nas przed przeziębieniami.

Zjadam kiszoną kapustę praktycznie codziennie i zauważam praktycznie same pozytywne skutki - polecam.
ja uwielbiam sok z niej oraz bardziej z ogórków
Fajnie by było gdyby zostało podane źródło skąd pochodzi artykuł ;)
A tutaj oryginał:
https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/tip-eat-sauerkraut-even-if-you-hate-it
o, nie zauważyłam, tak, dokładnie ten art!
[...]ponieważ boczek sprawi, że nawet trawa stanie się smaczna[...] uśmiałem się do łez :)
WYpadałoby podać źródło: https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/tip-eat-sauerkraut-even-if-you-hate-it