
Kwestia nabiału w dietetyce jest bardzo sporna. Z jednej strony, od lat mówi się nam o jego pozytywnym wpływie oraz konieczności włączenia go do diety. Z drugiej jednak strony, istnieją przeciwnicy tej teorii, którzy mają swoje argumenty. Wskazują na negatywny wpływ nabiału na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie każdy nabiał jest jednak równy sobie i warto mieć to na uwadze.
Nabiał, którego powinniśmy unikać to ten, którego proces przetworzenia był długi. Większość z nas nie powinna obawiać się nabiału dobrej jakości. Jednym z produktów godnym uwagi jest ser mozzarella. Czym ona jest i dlaczego warto ją jeść?
Mozzarella, czyli właściwie co?
Ser mozzarella to podpuszczkowy, niedojrzewający ser oryginalnie wytwarzany z mleka bawolic, ewentualnie mleka krowiego. Jego receptura pochodzi z południowych Włoch. Ser mozzarella ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się zarówno na zimno jako dodatek do posiłków lub na ciepło, jako element dań z makaronem, czy pizzy. Jednak poza walorami smakowymi, dlaczego jeszcze warto jeść mozzarellę?
Dobre źródło białka
Mozzarella to źródło białka. Nie należy jednak zakładać, że sam ser mozzarella pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Ten ser jest jednak bardzo dobrym uzupełnieniem posiłku. Mozzarella w 100 gramach posiada blisko 30 gramów białka.
Całkiem dobre tłuszcze
Chociaż ser mozzarella posiada ponad 15 gramów tłuszczu w 100 gramach produktu, co czyni go dosyć kalorycznym (w 100 g znajduje się około 300 kcal), nie powinniśmy się obawiać tłuszczu z dobrej jakości sera mozzarella.
W tym rodzaju sera kwasy tłuszczowe są mocno zróżnicowane, znajdziemy tam zarówno krótko, jak i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jak również sprzężony kwas linolowy (popularny CLA). CLA m.in. nasila proces lipolizy tkanki tłuszczowej, czyli pomaga nam spalać tłuszcz, wykazuje działanie antybakteryjne, jak również buduje tkankę mięśniową.
Źródło wapnia
Jak powszechnie wiadomo, nabiał jest źródłem wapnia. Pamiętaj jednak, że nabiał nabiałowi nierówny. Przykładowo: chudy ser twarogowy posiada około 100 mg wapnia na 100 gram. Z kolei ser mozzarella wspomnianego wapnia posiada aż ponad 700 mg w 100 gramach produktu. Wapń jest nam bardzo potrzebny - jego działanie nie ogranicza się wyłącznie to wzmacniania kości.
Niestety, w dzisiejszych czasach coraz więcej osób cierpi na niedobór wapnia, warto więc wprowadzić mozzarellę jako dodatek do naszej diety. Co więcej, w mozzarelli znajdziemy także składniki takie jak potas, magnez, cynk czy selen, którego dawka w 100 g sera mozzarella pozwala pokryć średnio 30-50% dziennego zapotrzebowania.
Bogactwo witamin
Mozzarella jest nie tylko źródłem minerałów, ale również źródłem sporej ilości witamin. Pierwszą grupą witamin, którą warto wspomnieć, są witaminy z grupy B:
- kobalamina - B12 - odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontrolę przemian metabolicznych, wytwarzanie czerwonych krwinek
- ryboflawina - B2 - zapobiega stanom zapalnym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych
- biotyna - B7 - odpowiada m.in. za prawidłowy stan naszej skóry i włosów, uczestniczy w cyklu Krebsa
- witaminy B6 - odpowiadają m.in. za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów, magazynowanie energii, prawidłowe działanie układu hormonalnego
Co więcej, mozzarella posiada również witaminy takie jak D, E oraz A konieczne do prawidłowego przyswajania wapnia. Te witaminy są również odpowiedzialne za liczne procesy w naszym organizmie, zarówno te, które mają wpływ na nasze zdrowie, jak i na naszą sylwetkę.
Urozmaicenie diety
Ser mozzarella posiada walory smakowe i niepowtarzalną fakturę. Jest to idealny zamiennik typowego sera edamskiego, cheddara, goudy czy masdamera. Dodatek odrobiny sera mozzarella raz na jakiś czas może odmienić praktycznie każde danie, a jak wiadomo, monotonna dieta to zła dieta. Dlatego warto ją modyfikować, a ser mozzarella jest na to bardzo dobrym i zdrowym sposobem.
Podsumowanie
Ser mozzarella jest świetnym produktem, który posiada wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni. Warto wprowadzić go do naszej diety, w szczególności dlatego, że jest dużo zdrowszym zamiennikiem dla serów żółtych. Mała dawka sera mozzarella raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, a może mieć naprawdę prozdrowotny wpływ.
Należy jednak mieć na uwadze to, że powinniśmy wybierać sery jak najlepszej jakości. Przetworzony nabiał może przynieść nam więcej szkody niż korzyści. Co więcej, nie należy przesadzać z serem, ponieważ jest on też źródłem nasyconych tłuszczy oraz laktozy, na której nietolerancję cierpi coraz więcej osób. Dietę można wzbogacić o mozzarellę, jednak warto zachować zdrowy rozsądek.

Mój ulubiony ser. :-)
Ja też jadam często, sporo wapnia ma.
Najlepsze są z niej babeczki z mąki ryżowej, jaj, papryki i cukinii - polecam ;-)