
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości.
Czym jest sok z kiszonych ogórków?
Do kiszenia ogórków potrzebne są trzy główne składniki: ogórki, sól, woda. Powstaje on w procesie fermentacji i ma kwaskowaty, słonawy i dość intensywny smak. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, m.in. bakterii probiotycznych, potasu, żelaza, cynku, magnezu, fosforu, witamin z grupy B, A, C, E.
Jakie są korzyści picia soku z kiszonych ogórków?
Spożywanie sfermentowanej żywności może być przydatny w wielu sytuacjach i dolegliwościach, od insulinooporności po stany zapalne. Picie soku z kiszonek stało się trendem ze względu na reklamowane korzyści związane ze pracą mięśni, utratą wagi, cukrzycą i nie tylko. Jest to również ulubiony sok osób stosujących dietę ketogenną, które potrzebują nieco więcej sodu, aby utrzymać równowagę elektrolitową.
Sok z kiszonych ogórków może zwiększyć spożycie przeciwutleniaczy. Naturalne przeciwutleniacze występujące we wszystkich owocach i warzywach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, niestabilnymi związkami chemicznymi, które naturalnie tworzą się w organizmie i są powiązane z chorobami, takimi jak choroby serca i nowotwory.
Warto też wspomnieć, że sok z kiszonych ogórków, dzięki zawartości elektrolitów, sodu i potasu, może pomóc zachować prawidłowe nawodnienie. Wiele osób korzysta z dobrodziejstw tego trunku, także w przypadku dolegliwości żołądkowych, takich jak niestrawność, skurcze żołądka, gazy i inne.
Czy są jakieś skutki uboczne picia soku z kiszonych ogórków?
Sok z kiszonych ogórków ma sporo zalet, ale nie jest idealny dla każdego. Oto kilka czynników, które należy uwzględnić przed dodaniem go do diety:
- wysoka zawartość sodu – może prowadzić do zatrzymywania wody, obrzęków i wzdęć
- podwyższone ciśnienie krwi – zatrzymywanie wody po spożyciu dużej ilości sodu może zwiększyć ciśnienie krwi
- niestrawność – o ile umiarkowane ilości soku z kiszonych ogórków mogą pomóc w dolegliwościach żołądkowych, tak jego nadmiar u osób zbyt wrażliwych może doprowadzić do gazów, bólów brzucha i biegunki
Podsumowanie
Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele korzyści. Może łagodzić skurcze, kontrolować poziom cukru we krwi, nawadnia. Jest bezpieczny, aczkolwiek w razie wątpliwości nie wahaj się skonsultować z lekarzem, szczególnie jeśli masz problemy z ciśnieniem lub regularne dolegliwości żołądkowe.

Jeśli się jest alergikiem/astmatykiem, to warto uważać, bo taki sok (jak i inne kiszonki) zawiera histaminę, która jest wytwarzana przez bakterie w trakcie fermentacji, szczególnie pod koniec, gdy z powodu wzrostu zakwaszenia pogarszają im się warunki bytowe - i giną...
Ludzki organizm również wytwarza histaminę (przy okazji różnych zapaleń, podrażnień itp.). W takiej sytuacji niepotrzebna nam dodatkowa histamina z zewnątrz!
Można domniemywać, że gdy źle traktujemy własne bakterie kwasu mlekowego w jelitach - one również są "rozdrażnione" i wytwarzają więcej histaminy, co przekłada się na skłonność człowieka do różnych podrażnień czy nasilanie się alergii...
Mówimy w tym wypadku, tym samym językiem chemicznym, co one!...
Sok z ogórków i kiszonej kapusty najlepszy na zgagę!
i na kaca:)