
Peskatarianizm to rodzaj diety, który ogranicza jedzenie białego i czerwonego mięsa. Od wegetarianizmu różni się tym, że pozwala na jedzenie ryb i owoców morza. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie rezygnują z mięsa, ale postanawiają dalej jadać ryby. Zwykle wynika to z korzyści zdrowotnych, jakie oferują.
Czyli co jada peskatarian?
Peskatarian w dużej mierze opiera swoją dietę na roślinach. Jego posiłki składają się z pełnych ziaren, orzechów, roślin strączkowych, zdrowych roślinnych tłuszczów, a źródło białka to bardzo często ryby i owoce morza. Niektórzy jedzą także nabiał i jajka.
Dlaczego ludzie wybierają peskatarianizm?
Dla korzyści zdrowotnych
Istnieje wiele korzyści ze stosowania diet roślinnych, m.in. mniejsze ryzyko otyłości i chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Według naukowców wiele z tych korzyści można uzyskać także dzięki diecie peskatariańskiej.
Ze względu na środowisko
Hodowla zwierząt gospodarskich wiąże się z wysokimi kosztami środowiskowymi. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych hodowla zwierząt odpowiada za 15% wszystkich emisji dwutlenku węgla powodowanych przez człowieka. Natomiast produkcja ryb i owoców morza ma mniejszy ślad węglowy niż produkcja jakiegokolwiek rodzaju mięsa lub sera zwierzęcego. W badaniu z 2014 r. obliczono, że diety osób jedzących ryby spowodowały o 46% mniej emisji gazów cieplarnianych niż diety, w których zjadano przynajmniej jedną porcję mięsa dziennie.
Z powodów etycznych
Czasami jest to główny powód, dla którego ludzie decydują się na wegetarianizm i jego odmiany, czyli m.in. peskatarianizm. Niektóre z powodów obejmują:
- przeciwstawianie się rzezi — nie chcą zabijać zwierząt
- niehumanitarne praktyki fabryczne — odmawiają wspierania ferm przemysłowych, które hodują zwierzęta gospodarskie w "nieludzkich" warunkach
- złe warunki pracy — odmawiają wspierania ferm przemysłowych, które oferują złe warunki dla swoich pracowników
- powody humanitarne — uważają produkcję zboża na paszę dla zwierząt za niesprawiedliwe wykorzystanie ziemi i zasobów, gdy na świecie jest tak wielki głód.
Korzyści z dodania ryb do diety wegetariańskiej
Wiele osób obawia się, że całkowite wykluczenie produktów zwierzęcych może prowadzić do niskiego spożycia niektórych kluczowych składników odżywczych, m.in. białka, żelaza, witaminy D i B12, cynku. Dodanie ryb i owoców morza może temu zapobiec. Ponadto ryby to doskonałe źródło kwasów omega-3.
Niektóre pokarmy roślinne, w tym orzechy włoskie i siemię lniane, zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), rodzaj tłuszczu omega-3. Jednak ten typ nie jest łatwo przekształcany w organizmie w kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które wspierają zdrowie serca oraz funkcje mózgu. Tłuste ryby, takie jak łosoś i sardynki są bardzo dobrym źródłem EPA i DHA.
Większe spożycie białka
Jeśli komuś zależy na wysokim spożyciu białka, to wykluczenie mięsa z diety może to utrudnić. Sięgając po różne produkty roślinne, wegetarianin jest w stanie uzyskać odpowiednią ilość białka, jednak jedzenie ryb i owoców morza znacznie to ułatwia, szczególnie jeśli poszukiwane są źródła chudego białka, bez dodatku węglowodanów czy tłuszczy.
Owoce morza są pełne składników odżywczych
Oprócz kwasów omega-3 i białka, owoce morza są bogate w kilka innych składników odżywczych. Na przykład ostrygi zawierają dużo witaminy B12, cynk i selen. Tylko jedna ostryga dostarcza 133% RDI dla witaminy B12 i 55% RDI dla cynku i selenu. Małże z kolei, poza witaminą B12 zawierają także selen, mangan i pozostałe witaminy z grupy B. Odmiany białych ryb, takie jak dorsz i flądra, nie dostarczają dużo tłuszczów omega-3, ale są źródłem wyjątkowo chudego białka.
Podsumowanie
Peskatarianizm może być całkiem zdrowy. Co więcej, pozwala uniknąć niektórych problemów etycznych i środowiskowych, związanych z dietami zawierającymi mięso. Zapewnia też większą elastyczność w diecie w porównaniu ze standardową dietą wegetariańską.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19351712/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10555529/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16534521/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4372775/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257669/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24261532/ http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4193/2
