Brownie bez dodatku cukru

Czego potrzebujemy:

  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 74%
  • 20 g masła
  • 15 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 50 g ksylitolu
  • 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak wykonać:

75 g czekolady, masło oraz olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Studzimy. Jajko ubijamy z ksylitolem, dodajemy wystudzoną czekoladową masę, mąkę, proszek, gałkę i resztę posiekanej czekolady. Dokładnie miksujemy a następnie wkładamy masę na 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra - dół.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z masy ciastka. Układając je pamiętajcie, że podczas pieczenia urosną, więc zachowajcie odstępy na blaszce. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych ciastek ;) Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe.

Wartości odżywcze:

1 ciacho to 189 kcal.

Białko 3,4g, Tłuszcze 12,8g, Węglowodany 17,5g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (2)
DJ_DoDo

przepis mega i mocno czekoladowe się wydają, spróbuję może z jakąś mąką bezglutenową zrobić :-)

makrosięzgadza

najlepiej ryżową jak już. są bardzo podobne w smaku i wilgotności do takich z kawiarni:)