
Czego potrzebujemy:
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 74%
- 20 g masła
- 15 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 50 g ksylitolu
- 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak wykonać:
75 g czekolady, masło oraz olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Studzimy. Jajko ubijamy z ksylitolem, dodajemy wystudzoną czekoladową masę, mąkę, proszek, gałkę i resztę posiekanej czekolady. Dokładnie miksujemy a następnie wkładamy masę na 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra - dół.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z masy ciastka. Układając je pamiętajcie, że podczas pieczenia urosną, więc zachowajcie odstępy na blaszce. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych ciastek ;) Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe.
Wartości odżywcze:
1 ciacho to 189 kcal.
Białko 3,4g, Tłuszcze 12,8g, Węglowodany 17,5g.
Smacznego!

przepis mega i mocno czekoladowe się wydają, spróbuję może z jakąś mąką bezglutenową zrobić :-)
najlepiej ryżową jak już. są bardzo podobne w smaku i wilgotności do takich z kawiarni:)