Czy na diecie można jeść dżem? Jaki dżem na diecie?

Kto z nas nie lubi dżemu? Myślę, że ciężko znaleźć taką osobę. Podobnie jak kogoś, kto w poniedziałki nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny.

Dżemem nazywamy przetwór owocowy, który produkuje się z całych lub z części owoców różnego rodzaju. Jabłka, truskawki, brzoskwinie, śliwki czy nawet agrest lub ananas spotykane są, jako smaki dżemów. Przygotowanie jego polega na gotowaniu owoców z dodatkiem dużej ilości cukrów. Mogą one zawierać również substancje zagęszczające w postaci pektyn lub żelatyny, po to, aby struktura ich była bardziej zwarta.

Tradycyjny skład dżemów prezentuje się następująco:

  • 278 kcal,
  • około 70% węglowodanów (w tym 50% cukrów prostych),
  • 0,1 g tłuszczów,
  • 0,4 g białka.

Problem jednak pojawia się wtedy, gdy spojrzymy dokładniej na skład w zasadzie 99% dżemów dostępnych w sklepach. Zawarte w nich ilości cukrów prostych są na bardzo wysokim poziomie i niestety zdecydowanie nie jest to produkt, który warto na stałe wprowadzić do naszej diety.

Nic innego, jak właśnie przetworzone cukry proste w postaci glukozy, fruktozy czy syropu glukozowo-fruktozowego, tak bardzo negatywnie wpływają na nasz organizm. To właśnie cukry proste są głównym powodem powstawania wielu problemów zdrowotnych i chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, insulinooporność, cukrzyca, niedoczynność tarczycy lub zmiany miażdżycowe. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo tego typu nawyki żywieniowe mogą wpłynąć na nasz organizm, a zmiany w diecie zaczynamy wprowadzać, gdy jest już za późno.

Firma ALLNUTRITION pomyślała o wielbicielach dżemów wprowadzając na rynek nowy produkt o nazwie Fit Fruit Jam - smak jabłkowy. Teraz każdy smakosz słodkości będzie mógł bez wyrzutów sumienia dodać dżem do swojego ulubionego omleta, owsianki, naleśników i pieczywa.

Właściwości ALLNUTRITION Fit Fruit Jam

  • tylko 29 kcal w 100 g produktu,
  • tłuszcz poniżej 0,5 g w 100 g,
  • brak dodatku cukrów prostych,
  • 220 g wysokiej jakości dżemu w opakowaniu,
  • pyszny, jabłkowy smak,
  • dodatek liofilizowanych jabłek,
  • dodatek wysokiej jakości ksylitolu i sukralozy, jako substancji słodzącej,
  • poniżej 0,5 g soli w 100 g produktu.

Zastosowanie ALLNUTRITION Fit Fruit Jam

  • świetny i zdrowy dodatek do omletów, pieczywa, wafli ryżowych, owsianki, koktajli, naleśników, placków lub spożywany sam w celu zaspokojenia pragnienia na coś słodkiego,
  • produkt idealnie zastępujący dżemy z cukrem, słodycze, przekąski i słodzone napoje,
  • bardzo dobry dodatek do diety u osób z insulinoopornością lub cukrzycą,
  • fajnie sprawdza się, jako słodki dodatek do diety low carb.

Dawkowanie ALLNUTRITION Fit Fruit Jam

Produkt zawiera 220 g dżemu o smaku jabłkowym. Producent sugeruje porcję 5 g, jednak każdy z nas powinien dobrać ją indywidualnie w zależności od potrzeb w danej chwili. Przyjmując określone porcje przez producenta mamy ich aż 44.

Z czym łączyć ALLNUTRITION Fit Fruit Jam?

Bardzo ciekawym połączeniem będzie pancake z dodatkiem Fit Fruit Jam.

Dla wielbicieli pieczywa idealne wydaje się połączenie Proteineo Bread z Fit Fruit Jam.

Podsumowanie

Dzięki dostępności dżemu bez dodatku cukru mamy możliwość nie tylko zachowania zdrowia, unikając przetworzonych cukrów prostych, ale również zaspokojenia ochoty na słodkie przy jednoczesnym braku negatywnego wpływu na naszą sylwetkę. Produkt wręcz idealny!

Artykuł sponsorowany

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Alldeynn

Warto przeczytać

Komentarze (2)
ciniminiss

A ja z kolei kupuje zawsze dżem łowicza 100% owoców, zazwyczaj truskawkowy czy morelowy, dodaje do placków i naleśników, często do tostów z masłem orzechowym.

Bull

Że niby bez dodatku cukru ten z Łowicza?