
Czego potrzebujesz:
- 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 120 g śmietany 18 %
- 500 g śliwek
- 5 g ksylitolu
- 5 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
Jak wykonać:
Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na placek o grubości około 5 mm. Możemy zrobić jedną dużą tartę, lub mini tarty. Ciastem wylepiamy foremki.
Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je do miski razem z 5 g ksylitolu, 5 g mąki ziemniaczanej i łyżeczką cynamonu. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy porcjami na ciasto.
Tarty pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Gotowe!
Wartości odżywcze:
Z tej porcji otrzymujemy 6 tart o średnicy 12 cm.
Każda z nich to 209 kcal
Białko 3,5 g, Tłuszcz 12,3 g, Węglowodany 24 g.
Smacznego!

Za pierwszym razem nie wyszło ale kolejne już coraz lepiej, pucha jak ktoś lubi śliwki.