
Czego potrzebujemy:
- 90 g kaszy manny
- 80 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g erytytolu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g startych jabłek
- łyżka cynamonu
- 30 g masła
Jak wykonać:
Kaszę, mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dzielimy na 3 części. Jabłka mieszamy z cynamonem. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy 1/3 zmieszanych składników na które wykładamy połowę jabłek. Czynność powtarzamy. Na wierzch wysypujemy ostatnią porcję suchych składników. Kiedy już wszystkie składniki mamy w keksówce, dociskamy lekko łyżką by jabłka nieco puściły sok. Na wierzch układamy masło. Najlepiej zamrozić je wcześniej - będzie łatwiej pokroić w cieniutkie plasterki. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze:
Cała keksówka to 1111 kcal. Białko 20 g, Tłuszcze 30 g, Węglowodany 200 g.
ps. jeśli makro Was nie ogranicza to idealnie smakuje z lodami waniliowymi.

Można jakiegoś innego słodzika niż erytrolu użyć, bo go nie posiadam ?
Ksylitol się też nada