Zdrowe ciastka owsiane bez cukru

Czego potrzebujemy:

Jak wykonać:

Do miski wkładamy banana, olej kokosowy oraz erytrytol i ucieramy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy 6 kul, które spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Jeśli możecie sobie pozwolić to dodajcie na wierzch pokruszoną gorzką czekoladę. Pamiętajcie by między ciachami pozostawić odstęp, w trakcie pieczenia urosną. Pieczemy w 200 stopniach około 10 minut. Gotowe.

Wartości odżywcze:

Z porcji wychodzi nam 6 dużych ciastek.

Każde z nich to 233 kcal.

Białko 5,3 g, Tłuszcze 12,4 g, Węglowodany 26,7 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (8)
OTTO

Zamiast mąki orkiszowej dałem ryżową, a zamist słodziku cukier trzcinowy.
To najlepsze ciastka owsiane jakie robiłem i jadłem, a było ich już kilka rodzajów. Nie odbiegają smakiem od kupnych np. piegusków.

anubis84

ja do ciastek masła dodaje jeszcze, wtedy fajne kruche wychodzą.

skorupski

A kruche Ci wychodzą bo u mnie takie wilgotne bardziej.

anubis84

Skorupski, kruche mi wychodzą, moze potrzymaj je w piekarniku po wyłączeniu jeszcze by się dopiekły, moze za duzo wilgotnych składników też dajesz.

OTTO

Mi pierwszy raz wyszły kruche, bo pierwszy raz dodałem cukru, ponoć to on odpowiada za kruchość.

anubis84

A ja słyszałem że to masło też na to wpływa.

bogies

Ostatnio robiłem, wyszło mi tego sporo, w pracy mówili że super.

klimek17

Dobrze trafiłem, bo właśnie się szykowałem za zrobienie jakichś ciasteczek.