
Czego potrzebujemy:
- 200 g cukinii
- 40 g marchewki
- 1 jajko
- 20 g żółtego sera
- 30 g dowolnej mąki
- pół małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- Dzika oliwa czosnkowa
Jak wykonać:
Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w cieniutkie paseczki ser i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i spryskujemy go Dziką oliwą. Wykładamy masę formując placki. Jeśli chcecie by Wasze też były takie ładne, a nie macie profesjonalnych sprzętów - wytnijcie obręcz z plastikowej butelki:)
Kiedy placki są już uformowane całość spryskujemy oliwą. Dzięki temu nie wyschną. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze:
Cała porcja to 310 kcal.
Białko 18,6 g, Tłuszcze 12 g, Węglowodany 33,6 g.
ps. jeśli makro Wam pozwoli dajcie 50 g sera.
Smacznego!

Robie podobne z tym ze bez maki i na patelni, trzeba uważać bo sa delikatne.
Jak da sie bez maki to sam wypróbuję, brzmi super.
Da się, a robię tak, trę cukinie na dużych oczkach, solę, i odstawiam na pół godzinki, jak puści wodę dobrze odsączam, biorę garstkę w rękę i wyciskam wodę i do czystego naczynia daje do tego jaja, i mozarelle pokrojoną w kostkę, trochę żółtego sera też jak mam, trzeba małe placuszki robić by dało się pod nie wjechać szpatułką i przewrócić. Wiadomo przyprawy pieprz czy inne wg uznania, Czy tak samo dodatki czy to cebulki dodać, marchewki startej.
Dzięki w weekend zrobie :)
Nieraz robie w wersji z tunczykiem https://www.sfd.pl/Atak_tu%C5%84czyka.-t1015231.html
Dawno nie jadlem tunczyka, bo troche mi sie przejadl ale mam kilka puch nie otwartych. To juz chyba wiem co z nimi zrobic ;)
Tylko najlepiej by byłw kawałkach, i kolejna podpowiedź, nie używaj blendera itp, wszystkie składniki trzyj czy w kosteczkę krój, bo jak się zblenduje to smak już nie ten i taka papka wychodzi, w smaku o połowe gorsze.
No i jak Grzechu próbowałeś ?
ja robiłem dwa dni temu i super mi wyszły, tunczyk pucha, mała cukinia, cebulka 2 jaja i 150g mozarelli + przyprawy
jak tak zachwalasz to i chyba ja spróbuje, bo zapas tuńczyka spory a sam się już mi znudził.
Ja tez już od jakiegośc czasu robię podobne placki, co jakiś czas dodam jakieś inne dodatki.
Dodatki to można dawać każde, co do głowy przyjdzie, czy to cukinia, bakłażan, papryka z każdym będą dobre.