
Opuncja figowa to egzotyczny owoc, który nie pochodzi, jak by się zdawało z figowca, lecz z jadalnego kaktusa. Istnieje ponad 150 odmian tej rośliny, a jej popularność coraz bardziej wzrasta. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jednak zaczęto ją również uprawiać w Australii, Afryce oraz Europie, a dokładniej w krajach Morza Śródziemnego. Dodatkowo coraz częściej możemy ją zakupić jako roślinę doniczkową do uprawy w domu w formie ozdoby.
Jadalny kaktus bogaty w składniki odżywcze
W naturalnym środowisku osiąga ona wysokość nawet kilku metrów, jednak w mieszkaniu osiąga dużo mniejsze rozmiary. Z racji tego, że należy ona do grupy kaktusów jadalnych, a dokładniej do sukulentów, jest przystosowana do gromadzenia dużej ilości wody, co za tym idzie również składników odżywczych. W przemyśle, kuchni i medycynie wykorzystuje się jej kwiaty, owoce, pestki, jak i miąższ.
Popularność tej niezwykłej rośliny zawdzięczamy jej właściwościom prozdrowotnym. Najczęściej opuncję spotkamy pod postacią herbat, syropów, olejków czy też soków, jednak obecnie można zakupić również w formie samodzielnego owocu, który nadaje się do bezpośredniego spożycia. Ma słodki smak, dlatego nadaje się do wyrobu przetworów, lub jako dodatek do jogurtów, deserów, czy też ciast.
SPRAWDŹ: Szybka redukcja nadmiaru wody podskórnej. Bezpieczny produkt z dodatkiem opuncji figowej.
Co znajdziemy w opuncji figowej?
Owoc opuncji figowej charakteryzuje wysoka zawartość nie tylko wody, ale również błonnika, który stanowi nawet 50% suchej masy tego kaktusa. Znajdziemy tu głównie pektyny oraz beta glukan, które pozytywnie mogą wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, trójglicerydów oraz glukozy poposiłkowej. Poprawia ona pracę jelit i korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Opuncja figowa jest również źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy C, witaminy E czy karotenoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo z racji wysokiego udziału wody, jest bogata w witaminy z grupy B, w tym szczególnie B1 (tiaminy) i B2 (ryboflawiny). Warto również wspomnieć, że sukulent ten jest źródłem Opuntia G. Związek ten wpływa na lepszą regenerację skóry, chroni przed promieniami słonecznymi, przez co opuncja wykorzystywana jest również w kosmetyce.
Zawierający opuncję figową palacz tłuszczu bez dodatku stymulantów (reklama produktu)
W trosce o zdrowie i smukłą sylwetkę
Opuncja figowa to roślina o bardzo szerokim zastosowaniu, która nie tylko osłodzi nam wiele dań, ale również przyczyni się do poprawy zdrowia i wspomoże organizm w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Źródła:
Cieślik E., Cieślik I., Bartyzel K., Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne opuncji figowej (Opuntia ficus-indica Mill.), „Postępy Fitoterapii” 2016, 17(3), 213–217.
Modrakowski P., Vademecum kolekcjonera kaktusów (kaktusy mrozoodporne), Bydgoszcz 2002, 2–13

Nigdy nie zrywajcie gołymi rękoma, załapałem się w tę pułapkę. Setki niewidzialnych igieł!