Czy można jeść sushi na diecie odchudzającej?

Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania?

Czym jest sushi?

przygotowanie sushi

Sushi to znacznie więcej niż tylko połączenie ryżu, surowej ryby i wodorostów morskich. To tradycyjne danie kuchni japońskiej, które kusi wyjątkowym smakiem. Słowo „sushi” odnosi się do techniki przygotowywania ryżu z octem ryżowym, która nadaje mu charakterystyczny smak i konsystencję. Głównymi składnikami sushi są ryż, surowa ryba lub owoce morza (najczęściej łosoś, tuńczyk i krewetki), warzywa (przeważnie rzepa, ogórek i awokado) oraz wodorosty morskie, zwane nori.

Najbardziej popularne rodzaje sushi

Nigiri Sushi z łososiem (nakryty owal)
Maki sushi Sushi z łososiem (rolka)
Maki z awokado Sushi z awokado (wege)

Oshinko maki

Sushi z marynowaną rzepą
Kani maki  Sushi z paluszkami krabowymi
Unagi maki Sushi z węgorzem
Tekka maki Sushi z tuńczykiem
Kappa maki  Sushi z ogórkiem

Czy sushi jest zdrowe?

Japońska kuchnia znana jest z tego, iż jest zdrowa i dość niskokaloryczna. Jest to częściowo spowodowane spożywaniem ryb, z których wiele ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA i można je znaleźć w różnych rodzajach sushi. 

Sprawdź koniecznie: Najlepsza dieta na 2023 rok

Składniki użyte w sushi są niskokaloryczne i bogate w białko, co sprawia, że sushi jest stosunkowo lekką potrawą. Warto jednak zwrócić uwagę, iż szefowie kuchni mogą dodać cukier, sól lub jedno i drugie, aby ryż był słodszy i smaczniejszy. Sushi podaje się z dodatkiem sosu sojowego, który zawiera sporo soli. Jeśli zdecydujesz się na tę potrawę będąc na diecie odchudzającej, poproś o sos sojowy z obniżoną zawartością soli. 

Biały ryż w sushi

para w restauracji - sushi

Biały ryż, a dokładnie odmiana krótkoziarnistego, pękatego ryżu o owalnym kształcie, stanowi podstawę stworzenia rolki sushi. Ryż do sushi należy do węglowodanów i ma zdecydowanie wyższą zawartość skrobi niż inne gatunki ryżu. To właśnie ona powoduje, że po ugotowaniu ziarna stają się lepkie i łatwo się sklejają. Biały jedzony często i w nadmiarze nie jest najzdrowszą opcją w Twojej diecie. Ponadto, jeśli kiedykolwiek przygotowywałeś ryż do sushi według dostępnych przepisów to wiesz, że niekiedy dodaje się całkiem sporo cukru i to należy mieć na uwadze.

Warto przeczytać: Węglowodany - jakie znaczenie mają Twoje wybory żywieniowe? Nowe badania!

Sushi podczas diety odchudzającej- dlaczego tak?

Niskokaloryczne - sushi może być stosunkowo niskokaloryczne, zwłaszcza jeśli wybierzesz wariant wege lub z rybami i owocami morza o niskiej zawartości tłuszczu.

Zawiera białko - ryby, które są składnikiem sushi to doskonałe źródło białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i utrzymania uczucia sytości.

Dostarcza zdrowych tłuszczów - awokado, często obecne w sushi, dostarcza zdrowych tłuszczów, które są korzystne dla serca i układu krążenia.

Dostarcza witamin i minerałów - składniki zawarte w sushi, takie jak warzywa czy wodorosty, dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Nori zawiera kwas foliowy, niacynę, wapń i witaminy A, C oraz K2.

Na co zwrócić uwagę jedząc sushi?

Mimo wielu zalet, jakie ma spożywanie sushi, trzeba wziąć pod uwagę kilka rzeczy.

Nie przesadź z ilością - pamiętaj, że tyjemy od nadwyżki kalorycznej, więc sushi, tak jak każdą potrawę należy spożywać z umiarem. Dwie rolki futomaki z sałatką na lunch będą w porządku, ale już zjedzenie 30 kawałków sushi na kolację, może spowodować, że kalorii w Twoim codziennym menu będzie po prostu za dużo.

Polecamy również: Początek odchudzania: jakie niesie ryzyko i co daje tu kofeina? 

Zbyt duża ilość soli - częścią tego, co sprawia, że ​​sushi jest tak smaczne, jest wysoka zawartość soli. Ryż, ryby, a nawet wodorosty mają kontakt z solą podczas procesu przygotowania, czyli jeszcze przed dodaniem sosu sojowego, który także ma sporo soli. Dieta bogata w sód może zwiększyć objętość krwi, a w konsekwencji podnieść ciśnienie krwi i powodować wiele innych przykrych konsekwencji zdrowotnych. Niekwestionowanym faktem jest negatywne działanie soli na jelita i rozwój raka.

Kalorie w sosach i dodatkach - Sushi często jest podawane w towarzystwie sosów i dodatków, takich jak sos sojowy, wasabi, spicy mayo czy tempura, które powodują, że sushi staje się bardziej kaloryczne. 

Podsumowanie

Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości sosów oraz omijając smażone dodatki, można cieszyć się smakiem sushi, jednocześnie dbając o linię.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Alldeynn

Warto przeczytać

Komentarze (0)