
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania?
Czym jest sushi?
Sushi to znacznie więcej niż tylko połączenie ryżu, surowej ryby i wodorostów morskich. To tradycyjne danie kuchni japońskiej, które kusi wyjątkowym smakiem. Słowo „sushi” odnosi się do techniki przygotowywania ryżu z octem ryżowym, która nadaje mu charakterystyczny smak i konsystencję. Głównymi składnikami sushi są ryż, surowa ryba lub owoce morza (najczęściej łosoś, tuńczyk i krewetki), warzywa (przeważnie rzepa, ogórek i awokado) oraz wodorosty morskie, zwane nori.
Najbardziej popularne rodzaje sushi
Nigiri | Sushi z łososiem (nakryty owal) |
Maki sushi | Sushi z łososiem (rolka) |
Maki z awokado | Sushi z awokado (wege) |
Oshinko maki |
Sushi z marynowaną rzepą |
Kani maki | Sushi z paluszkami krabowymi |
Unagi maki | Sushi z węgorzem |
Tekka maki | Sushi z tuńczykiem |
Kappa maki | Sushi z ogórkiem |
Czy sushi jest zdrowe?
Japońska kuchnia znana jest z tego, iż jest zdrowa i dość niskokaloryczna. Jest to częściowo spowodowane spożywaniem ryb, z których wiele ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA i można je znaleźć w różnych rodzajach sushi.
Sprawdź koniecznie: Najlepsza dieta na 2023 rok
Składniki użyte w sushi są niskokaloryczne i bogate w białko, co sprawia, że sushi jest stosunkowo lekką potrawą. Warto jednak zwrócić uwagę, iż szefowie kuchni mogą dodać cukier, sól lub jedno i drugie, aby ryż był słodszy i smaczniejszy. Sushi podaje się z dodatkiem sosu sojowego, który zawiera sporo soli. Jeśli zdecydujesz się na tę potrawę będąc na diecie odchudzającej, poproś o sos sojowy z obniżoną zawartością soli.
Biały ryż w sushi
Biały ryż, a dokładnie odmiana krótkoziarnistego, pękatego ryżu o owalnym kształcie, stanowi podstawę stworzenia rolki sushi. Ryż do sushi należy do węglowodanów i ma zdecydowanie wyższą zawartość skrobi niż inne gatunki ryżu. To właśnie ona powoduje, że po ugotowaniu ziarna stają się lepkie i łatwo się sklejają. Biały jedzony często i w nadmiarze nie jest najzdrowszą opcją w Twojej diecie. Ponadto, jeśli kiedykolwiek przygotowywałeś ryż do sushi według dostępnych przepisów to wiesz, że niekiedy dodaje się całkiem sporo cukru i to należy mieć na uwadze.
Warto przeczytać: Węglowodany - jakie znaczenie mają Twoje wybory żywieniowe? Nowe badania!
Sushi podczas diety odchudzającej- dlaczego tak?
Niskokaloryczne - sushi może być stosunkowo niskokaloryczne, zwłaszcza jeśli wybierzesz wariant wege lub z rybami i owocami morza o niskiej zawartości tłuszczu.
Zawiera białko - ryby, które są składnikiem sushi to doskonałe źródło białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i utrzymania uczucia sytości.
Dostarcza zdrowych tłuszczów - awokado, często obecne w sushi, dostarcza zdrowych tłuszczów, które są korzystne dla serca i układu krążenia.
Dostarcza witamin i minerałów - składniki zawarte w sushi, takie jak warzywa czy wodorosty, dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Nori zawiera kwas foliowy, niacynę, wapń i witaminy A, C oraz K2.
Na co zwrócić uwagę jedząc sushi?
Mimo wielu zalet, jakie ma spożywanie sushi, trzeba wziąć pod uwagę kilka rzeczy.
Nie przesadź z ilością - pamiętaj, że tyjemy od nadwyżki kalorycznej, więc sushi, tak jak każdą potrawę należy spożywać z umiarem. Dwie rolki futomaki z sałatką na lunch będą w porządku, ale już zjedzenie 30 kawałków sushi na kolację, może spowodować, że kalorii w Twoim codziennym menu będzie po prostu za dużo.
Zbyt duża ilość soli - częścią tego, co sprawia, że sushi jest tak smaczne, jest wysoka zawartość soli. Ryż, ryby, a nawet wodorosty mają kontakt z solą podczas procesu przygotowania, czyli jeszcze przed dodaniem sosu sojowego, który także ma sporo soli. Dieta bogata w sód może zwiększyć objętość krwi, a w konsekwencji podnieść ciśnienie krwi i powodować wiele innych przykrych konsekwencji zdrowotnych. Niekwestionowanym faktem jest negatywne działanie soli na jelita i rozwój raka.
Kalorie w sosach i dodatkach - Sushi często jest podawane w towarzystwie sosów i dodatków, takich jak sos sojowy, wasabi, spicy mayo czy tempura, które powodują, że sushi staje się bardziej kaloryczne.
Podsumowanie
Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości sosów oraz omijając smażone dodatki, można cieszyć się smakiem sushi, jednocześnie dbając o linię.
