Odchudzanie seniora - jak to zrobić zdrowo i bezpiecznie?

Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych na otyłych osobach starszych stwierdzono, że celowa utrata wagi może być czynnikiem ryzyka utraty masy mięśniowej i sarkopenii.

Skutki nadwagi i otyłości

Doprowadzenie się do skrajnej nadwagi, a następnie otyłości, wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi, które często opisywane są zbiorczo jako zespół metaboliczny. Zwiększa się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze. Dojść może do zaburzeń metabolizmu węglowodanów i cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności i zaburzeń gospodarki lipidowej, w tym hipercholesterolemii.

Polecamy również: Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka

Zwiększeniu ulega też ryzyko rozwoju chorób układu oddechowego, takich jak obturacyjna choroba płuc (POChP) oraz bezdech senny. Ograniczają się funkcje amortyzacyjne stawów, co może prowadzić do trudności w poruszaniu się. Otyłość znana jest również ze zwiększania ryzyka wystąpienia nowotworów, takich jak rak piersi, jelita grubego, czy prostaty, a nawet zaburzeń o podłożu psychologicznym, takich jak lęk, czy depresja.

dojrzała kobieta - zdrowa dieta, odchudzanie

Skutki niedowagi i niedożywienia

Jednym z najpoważniejszych skutków niedoboru substancji odżywczych i kalorii jest osłabienie mięśni i utrata masy mięśniowej (sarkopenia), co prowadzi do spadku siły i sprawności fizycznej. Wiąże się z tym zwiększone ryzyko złamań kości i upadków. Ponadto dochodzi do pogorszenia funkcji układu immunologicznego i zwiększenia podatności na infekcje, czy do spowolnienia gojenia się ran i regeneracji tkanek. Ograniczeniu ulec mogą też funkcje poznawcze oraz dojść może do zaburzeń nastroju.

Odchudzanie a zdrowie seniorów

Celem badania, którego wyniki opublikowano w 2015 roku, była pomoc w znalezieniu optymalnej dla zdrowia drogi do odchudzania seniorów, poprzez ocenę wpływu suplementacji białkiem serwatkowym z dodatkową leucyną i witaminą D na stopień zachowania masy mięśniowej podczas celowej utraty wagi u otyłych osób starszych. W badaniu wzięło udział 80 osób, w ciągu 13-tygodniowego programu wszyscy uczestnicy stosowali dietę hipokaloryczną (deficyt 600 kcal dziennie w stosunku do zapotrzebowania) i wykonywali trening siłowy 3 razy w tygodniu.

Przeczytaj także:

Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do grupy otrzymującej suplement o wysokiej zawartości białka serwatkowego, leucyny i witaminy D, lub do grupy kontrolnej o równoważnej kaloryczności. Poziom spożycia białka w grupie badanej był wyższy średnio o około 30 g dziennie. Zarówno w tej grupie, jak i grupie kontrolnej, nastąpił spadek ogólnej masy ciała, jednak w grupie z przeprowadzoną interwencją żywieniową zaobserwowano średni wzrost masy mięśniowej o 0,4 kg, a w kontrolnej spadek o 0,5 kg.

ćwiczenia - dojrzała kobieta

Wniosek dla osób starszych

Terapia otyłości poprzez ograniczenie spożycia kalorii może poprawić jakość życia, jednak niekiedy może być też niebezpieczna dla masy mięśniowej, zwłaszcza bez odpowiedniego nadzoru specjalistów. Jedną z najważniejszych strategii zapobiegających utracie masy mięśni podczas odchudzania jest stosowanie diety zasobnej w białko, wzbogaconej wysokiej jakości preparatami o dobrej przyswajalności, np. koncentratami lub izolatami serwatkowymi.

Łącznie w ciągu dnia zaleca się spożywanie co najmniej 1,2 g białka na kg masy ciała dziennie, z czego 1 – 2 porcje mogą stanowić odżywki serwatkowe, które poza białkiem zawierają też pewne ilości wapnia. Dawkowanie białka w diecie można jeszcze zwiększyć, jeśli stosuje się regularny trening. Przydatne mogą być również preparaty zawierające białka budujące tkanki łączne, w tym skórę i ścięgna, takie jak hydrolizat kolagenu.

Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk

Dieta odchudzająca dla Seniora - Jadłospis na 3 dni

Dzień I

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku z odżywką proteinową i pestkami dyni

  • ALLNUTRITION WHEY PROTEIN 908 g 30 g
  • Płatki owsiane 70 g
  • Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 1 × szklanka (230 ml)
  • Dynia pestki 1 × łyżeczka (5 g)

II śniadanie

Zupa warzywna z mięsem drobiowym

  • Bulion warzywny 200 ml
  • Marchew 55 g
  • Pietruszka korzeń 30 g
  • Pietruszka natka 1 × łyżeczka (6 g)
  • Pomidory w puszce 100 g
  • Filet z kurczaka 100 g

Obiad

Kasza kuskus z czerwoną soczewicą i warzywami

  • Soczewica czerwona nasiona suche 30 g
  • Kasza kuskus 50 g
  • Cukinia 0,5 × sztuka (120 g)
  • Oliwa z oliwek 15 g
  • Papryka czerwona 0,5 × sztuka (120 g)
  • Cebula 0,5 × sztuka (50 g)
  • Pieczarki 1 × garść (60 g)

Kolacja

Sałatka z mozzarellą z sosem cytrusowo-miodowym z pieczywem razowym

  • Chleb razowy 2 × kromka (70 g)
  • Pomidor 1 × sztuka (130 g)
  • Czarnuszka 1 × łyżeczka (5 g)
  • Ser mozzarella 3 × plaster (60 g)
  • Rucola 25 g
  • Ogórek zielony 0,5 × sztuka (85 g)
  • Oliwa z oliwek 15 g
  • Miód pszczeli 20 g
  • Sok z cytryny 20 ml

Suma: Energia 1800 kcal, Białko 109 g, Tłuszcze 56 g, Węglowodany 215 g.

Dzień II

Śniadanie

Placki z cukinii z siemieniem lnianym z warzywami i skyrem

  • Siemię lniane 10 g
  • Jajka 1 × sztuka (56 g)
  • Mąka pełnoziarnista 50 g
  • Cukinia 0,5 × sztuka (120 g)
  • Rzodkiewka 5 × sztuka (75 g)
  • Ogórek zielony 0,5 × sztuka (85 g)
  • Skyr naturalny 0,5 × szklanka (125 g)

II śniadanie

Koktajl z masłem orzechowym i chia na odżywce białkowej

  • Masło orzechowe z kawałkami orzechów 20 g
  • ALLNUTRITION WHEY PROTEIN 908 g 20 g
  • Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 1 × szklanka (230 ml)
  • Chia 10 g

Obiad

Łosoś z piekarnika z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i tartą marchewką

  • Ziemniaki 3 × sztuka (240 g)
  • Łosoś świeży 150 g
  • Marchew 150 g
  • Koperek 1 × łyżeczka (4 g)

Kolacja

Bułka grahamka z pastą z twarogu i suszonych pomidorów i porcja warzyw

  • Bułka grahamka 1 × sztuka (80 g)
  • Ser twarogowy chudy 50 g
  • Suszone pomidory w oleju 30 g
  • Papryka czerwona 0,5 × sztuka (120 g)
  • Papryka zielona 0,5 × sztuka (115 g)

Suma: Energia 1806 kcal Białko 117 g, Tłuszcze 54 g, Węglowodany 213 g.

Dzień III

Śniadanie

Pieczywo razowe z humusem i warzywami

  • Chleb żytni razowy 2 × kromka (70 g)
  • Humus naturalny 60 g
  • Pomidor 1 × sztuka (130 g)
  • Ogórek kiszony 40 g

II śniadanie

Budyń jaglany z odżywką białkową i malinami

Obiad

Ryż z indykiem w mleczku kokosowym z fasolką szparagową

  • Olej rzepakowy uniwersalny 1 × łyżka (10 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona 150 g
  • Mleczko kokosowe 0,5 × szklanka (115 ml)
  • Ryż brązowy 50 g
  • Mięso z piersi indyka 200 g

Kolacja

Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 × szklanka (250 g)
  • Ogórek zielony 1 × sztuka (170 g)
  • Koperek 1 × łyżeczka (4 g)
  • Ziemniaki 2 × sztuka (160 g)

Suma: Energia 1806 kcal, Białko 99 g, Tłuszcze 66 g, Węglowodany 204 g.

Źródła:

  • Verreijen, A. M., Verlaan, S., Engberink, M. F., Swinkels, S., de Vogel-van den Bosch, J., & Weijs, P. J. (2015). A high whey protein-, leucine-, and vitamin D-enriched supplement preserves muscle mass during intentional weight loss in obese older adults: a double-blind randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 101(2), 279–286. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.090290
  • Smith, Gordon I, and Bettina Mittendorfer. “Slimming down in old age.” The American journal of clinical nutrition vol. 101,2 (2015): 247-8. doi:10.3945/ajcn.114.103564
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (0)