
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego.
Glutamina jest aminokwasem osiągającym najwyższe stężenia w tkance mięśniowej i osoczu krwi. Głównym miejscem produkcji glutaminy w organizmie jest właśnie tkanka mięśniowa. Glutamina pełni w organizmie rozliczne funkcje biologiczne, wykraczające poza rolę składnika białek, z których najważniejsza wydaje się rola źródła energii dla komórek odpornościowych i jelitowych, transportera azotu organicznego dla wszystkich tkanek oraz prekursora glutationu i cytruliny. Azot organiczny jest niezbędny tkankom do produkcji białek, a glutation i cytrulina są ważnymi czynnikami zaangażowanymi w przyrost tkanki mięśniowej.
Jak dowiodły badania, glutamina jest aminokwasem ściśle powiązanym z równowagą życiową mięśni i produkcją białek mięśniowych. Jej wysokie zasoby w tkance mięśniowej stymulują produkcję i hamują rozpad białek, a niedobór skutkuje efektami przeciwnymi, co wydaje się być zjawiskiem specyficznym konkretnie dla glutaminy.
Kto odniesie korzyści?
Z uwagi na specyficzną rolę pełnioną przez glutaminę w procesie syntezy białek mięśniowych, szczególne korzyści z jej suplementacji powinni odnosić aktywni fizycznie i sportowcy korzystający z programów treningów oporowych, zmierzających w kierunku rozwoju masy i siły mięśni.
Natomiast bardzo długotrwałe wysiłki, charakterystyczne dla dyscyplin wytrzymałościowych, prowadzą do wyczerpania zasobów glutaminy oraz związanego z jej deficytem upośledzenia pracy układu odpornościowego i trawiennego, dla których to układów glutamina jest podstawowym źródłem energii. Suplementacja L-glutaminy pomaga więc utrzymać przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych wysoką sprawność układu odpornościowego i trawiennego. Jednocześnie w badaniach zaobserwowano, że podawanie glutaminy podczas długich wysiłków tlenowych prowadzi do zwiększenia wydajności pracy.
Stosowanie i dawkowanie
Uwalniana z mięśni glutamina transportuje azot organiczny pomiędzy tkankami głównie w nocy, kiedy przerwa pomiędzy posiłkami jest długa. Wtedy może dochodzić do niedoboru glutaminy w tkance mięśniowej, skutkującego wzmożeniem rozpadu białek mięśniowych i ubytkiem ich masy. Dlatego glutaminę zaleca się stosować w dawce 5 g przed snem i po przebudzeniu. W dni treningowe można przyjąć dodatkową porcję po zakończeniu treningu.
Natomiast w dyscyplinach wytrzymałościowych można ograniczyć się do przyjmowania jednej 5-gramowej porcji glutaminy przed rozpoczęciem treningu i jednej po jego zakończeniu. Po treningu najlepiej przyjmować glutaminę łącznie z węglowodanami, albowiem dodatek glutaminy do węglowodanów zwiększa poziom gromadzenia zasobów glikogenu w mięśniach.
Na co zwracać uwagę?
Takim samym transporterem organicznego azotu, jak glutamina, jest tauryna. W obecności tauryny mięśnie oddają więc mniej glutaminy na cele transportowe, a tym samym sprawniej budują i ochraniają przed rozpadem swoje białka. Należy więc zwracać uwagę na to, czy wybierany przez nas suplement glutaminy został wzbogacony tauryną przez jego producenta.
Co jeszcze warto wiedzieć?
W badaniach wykazano, że suplementacja glutaminy działa ochronnie na serce, w związku z czym może mieć doniosłe znaczenie dla zachowania wysokiej sprawności układu sercowo-naczyniowego.
Rola glutaminy w jelitach
Glutamina, będąc aminokwasem, którego w krwioobiegu jest najwięcej, uczestniczy w budowaniu wielu tkanek. Do najważniejszych zaliczyć można m.in. nabłonek jelit. Związek ten uczestniczy w kształtowaniu szczelności bariery jelitowej, dzięki czemu chroni przed wnikaniem niektórych mikroorganizmów i patogenów do krwioobiegu. Przekłada się to np. na odporność czy samopoczucie psychiczne. Stosowanie glutaminy może mieć zatem znaczenie nie tylko u sportowców, ale również w chorobach zapalnych jelit, syndromie jelita drażliwego, czy celiakii.
Treść przygotował: Sławomir Ambroziak - farmakolog
Glutamina - Ranking TOP5
Aktualizacja 3.12.2022
wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
1. GLUTAMINE RECOVERY AMINO ALLNUTRITION 500g
GLUTAMINE RECOVERY AMINO to najwyższej jakości farmaceutycznie czysta l-glutamina, która została dodatkowo wzmocniona o aminokwas taurynę i witaminę C. Glutamina jest jednym z trzech najważniejszych i najliczniej występujących aminokwasów w organizmie człowieka. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych.
2. GLUTAMINE SFD NUTRITION 500g
SFD L-GLUTAMINE jest doskonałym źródłem l-glutaminy, która jest jednym z głównych aminokwasów wchodzących w skład mięśni. Glutamina to związek chemiczny należący do grupy aminokwasów endogennych. Zdecydowana większość glutaminy, bo aż 70%, syntetyzowana jest w organizmie, przede wszystkim w mięśniach szkieletowych z kwasu glutaminowego i amoniaku.
3. GLUTAMINE 1250 XTRACAPS ALLNUTRITION180 kapsułek
GLUTAMINE 1250 XTRACAPS ALLNUTRITION to wersja glutaminy w kapsułkach, wzbogaconej o taurynę. Jedna porcja zawiera 4250mg glutaminy i 750mg tauryny.
4. GLUTAMINE 1400 MEGA CAPS OLIMP 120 kapsułek
GLUTAMINE MEGA CAPS jest preparatem, który zawiera 100%-ową farmaceutyczną, mikronizowaną postać glutaminy-aminokwasu występującego w dużym stężeniu w mięśniach oraz plaźmie. Glutamina jest najważniejszym aminokwasem dla adaptacji tkanki mięśniowej. Magazynuje azot organiczny, sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Dystrybuuje grupy aminowe do transaminacji i ostatecznie syntezy białek mięśniowych.
5. L-GLUTAMINE SWANSON 100 kapsułek
Glutamina jest najliczniejszym wolnym aminokwasem znajdującym się w mięśniach ciała. Jego zdolność do łatwego przechodzenia przez barierę krew-mózg czyni z niej skuteczne paliwo mózgowe. W mózgu glutamina jest przekształcana w kwas glutaminowy, neuroprzekaźnik niezbędny do funkcjonowania mózgu.
