
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. nietolerujących laktozy czy mających problemy z trawieniem białka mlecznego.
Enzymy niekiedy stanowią wsparcie dla osób trenujących, które chcą efektywniej wykorzystać zjadane pokarmy. Dotyczy to najczęściej osób zjadających ponadstandardowe ilości pożywienia. Przykładem mogą być zaawansowani kulturyści i trójboiści.
Czym są enzymy?
Pod kątem chemicznym, enzymy należą do grupy białek, które pełnią funkcję katalizatorów. Ułatwiają przyswajanie pokarmów, ale również przyspieszają ich trawienie, a co za tym idzie - przyspieszają procesy metaboliczne. Jako że przyspieszają one reakcje chemiczne powiązane z trawieniem białek, węglowodanów i tłuszczy, nasze ciało w łatwiejszy sposób pozyskuje z nich energię oraz materiał budulcowy w postaci aminokwasów.
Wyróżniamy trzy główne enzymy trawienne, które występują w naszym organizmie.
Są to:
- amylaza - rozkładająca węglowodany
- proteaza - rozkładająca białka
- lipaza - rozkładająca tłuszcze
Enzymy produkowane są w naszym organizmie w sposób naturalny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w razie zwiększonych potrzeb przyjąć suplementy lub żywność, która jest nimi wzbogacona.
W jakim celu stosujemy enzymy?
Pierwotnie enzymy zostały wyprodukowane, aby wspomagać organizm osób z dysfunkcjami układu pokarmowego, głównie dotyczącymi niedoboru poszczególnych enzymów. W sytuacjach tych zazwyczaj stosuje się monopreparaty, które uzupełniają ten enzym, którego brakuje nam w organizmie. Dodatkowo wraz z terapią enzymami dodawane są również probiotyki, które mają za zadanie poprawić funkcję m.in. układu trawiennego.
W suplementacji sportowej natomiast enzymy mogą pełnić funkcję dodatkowego akceleratora budowania masy mięśniowej. Kulturyści, którzy spożywają większe ilości pokarmów w swoje diecie, stosują enzymy, aby ułatwić ich trawienie i przyswajanie. Oznacza to, że zastosowanie produktu na bazie enzymów trawiennych może przełożyć się na efektywniejsze przyswajanie składników pokarmowych. Będzie to miało znaczenie dla lepszej regeneracji mięśni, a co za tym idzie - wzrostu masy mięśniowej.
Co więcej, enzymy będą pozwalały nam na spożycie większej ilości białek, jak i ogólnej puli kalorii, co ważne jest zwłaszcza dla kulturystów, którzy posiadają już znaczną masę ciała, a chcą jeszcze bardziej zwiększyć ilość mięśni. W kulturystyce stosowane są mieszanki enzymów trawiennych, które w swoim składzie posiadają wszystkie trzy grupy enzymów, co pozwala jeść więcej bez kłopotów z układem trawiennym.
Badania naukowe wskazują, że przyjęcie odżywki białkowej w obecności enzymu proteazy podnosi koncentrację aminokwasów we krwi. Taka kombinacja wydaje się więc bardzo wskazana. Dodatek enzymów trawiennych w odżywce jest więc sposobem na to, aby “działała” ona efektywniej. Jednak tego typu rozwiązanie działa tylko do pewnego stopnia.
Nie można kierować się zasadą, że im więcej białka i enzymów zastosujemy, tym więcej wykorzystamy aminokwasów. Jednak, jeśli Twoje ciało, po lekkim zwiększeniu ilości białka w diecie, zaczyna mieć problemy trawienne, a ilość ta nie jest przesadna i mieści się w granicach od 2.3 do 3.1 g na 1 kg masy ciała, to znak że może Ci brakować enzymów. Dodanie suplementu diety będzie tutaj wskazane minimum do momentu, aż organizm nie przyzwyczai się do nowej podaży białka.
Czy warto wybierać odżywkę białkową z enzymami?
Tak i nie. Odżywka białkowa sama w sobie jest produktem lekkostrawnym. Oznacza to, że jej zastosowanie nie wiąże się ze dodatkowym obciążeniem układu pokarmowego, a nasz żołądek bardzo łatwo sobie z nią radzi. Jeśli nie odczuwasz problemów trawiennych ogółem lub związanych z nagłym i istotnym zwiększeniem udziały białka w diecie, to niekoniecznie zastosowanie enzymów ma sens.
