
Biotyny potrzebują wszystkie tkanki i komórki w organizmie. Kontroluje ona aktywność wielu enzymów oraz bierze udział w metabolizmie substancji energetycznych oraz budulcowych. Potrzebna jest człowiekowi na każdym etapie życia i wykorzystywana jest m.in. do ekspresji genów czy funkcjonowania niektórych komórek odpornościowych. Jest jedną z witamin, którą szczególnie docenia branża kosmetyczna.
Jaką rolę w organizmie gra biotyna?
Witamina zwana biotyną należy do grupy witamin B, jest zatem rozpuszczalna w wodzie. Klasyfikowana jest jako witamina B7, reguluje aktywację enzymów związanych z wykorzystywaniem kwasów tłuszczowych, glukozy i aminokwasów. Bierze udział w „przepisywaniu” DNA na RNA, co oznacza, że ma udział w powielaniu informacji genetycznej. Odpowiedni stan odżywienia organizmu biotyną niezbędny jest do utrzymania włosów, skóry oraz paznokci w dobrej kondycji. Bierze ona udział w prawidłowym rozwoju organizmu, a także w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Gdzie występuje biotyna?
Biotyna w produktach spożywczych występuje w dwóch postaciach, wolnej lub związanej z białkiem. Wolną biotynę dostarczają przede wszystkim produkty mleczne i roślinne, natomiast związaną mięsa, jaja czy drożdże, a także zboża. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoić może większa porcja wątróbki, czy kilka jaj kurzych. W organizmie częściowo przechowywana jest w wątrobie, a pewne jej ilości mogą wytworzyć bakterie jelitowe.
Do niedoborów witaminy B7 prowadzą jednak nie tylko deficyty w jadłospisach. Winne mogą być również problemy z trawieniem i wchłanianiem, takie jak choroby zapalne jelit czy schorzenia o podłożu genetycznym, przez które biotyna nie może być prawidłowo wykorzystywana przez organizm.
Istnieją również przesłanki mówiące o większym narażeniu na niedobór biotyny u osób z insulinoopornością. Co więcej, przyswajanie tego związku z pożywienia może być utrudnione przez regularną konsumpcję alkoholu, surowych jaj, a także przez nieprawidłowo prowadzone antybiotykoterapie.
Czym grozi niedobór biotyny?
Podstawowymi skutkami ubocznymi związanymi z deficytami biotyny są te, które objawiają się w zewnętrznych warstwach ciała człowieka. Włosy w warunkach niedoboru witaminy B7 stają się cieńsze i z czasem zaczynają wypadać, a paznokcie stają się kruche i łamliwe. Pojawić się mogą podrażnienia skóry wokół ust oraz oczu. Co więcej, ciężkie niedobory objąć mogą pracę układu nerwowego, wywołując zaburzenia nastroju, czy niezborność ruchową.
Ile biotyny dziennie potrzebuje organizm?
Poziom biotyny w diecie uznawany za minimalny dla zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych u osób zdrowych to około 30 – 40 µg. U osób z zaburzeniami wchłaniania dawki te są zwiększane nawet 50-krotnie (do około 5 mg dziennie), jednak powinno się to konsultować ze specjalistą, mimo że duże dawki biotyny nie wykazują potencjału toksycznego. Podejrzenia niedoboru powinno się weryfikować na podstawie analizy jadłospisów, obserwacji objawów, a także poziomu biotyny we krwi i moczu.
