
Tysiące lat udoskonaleń produktów z mleka doprowadziły do momentu, w którym precyzyjnie wybrać można, które to dokładnie cząsteczki chce się dostarczyć do organizmu, a których nie. Łatwo dostępne są m.in. tradycyjne produkty fermentowane (np. kefir), mleka o zmienionym składzie (np. bezlaktozowe), a także smakowe odżywki białkowe (np. kazeinowe), które w historii badań nad żywnością i żywieniem wydają się być „najmłodsze”, stąd też warto się przyjrzeć ich właściwościom.
Najlepsze białka w mleku
Serwatka i kazeina to dwa główne białka mleczne. W mleku krowim, które do przetworów wykorzystywane jest najczęściej, występuje przeważnie kazeina, natomiast serwatka stanowi mniejszość. Serwatka przez wiele lat traktowana była wyłącznie jako produkt uboczny produkcji serów, jednak obecnie wiedzie prym, jeśli chodzi o surowce wykorzystywane do produkcji wysoce skoncentrowanych odżywek białkowych. Wynika to z faktu, że białka serwatkowe są bardzo szybko wchłaniane z przewodu pokarmowego.
Warto jednak wiedzieć, że w mleku wszystkie białka można uznać za wartościowe. Kazeina tak jak serwatka „oferuje” bogactwo aminokwasów niezbędnych, z tym że aminokwasy te uwalniane są do tkanek docelowych w wolniejszym tempie. Przyswajalność białek kazeinowych dodatkowo może być zoptymalizowana przez produkcję odżywek w formie micelarnej. Kazeina obok białek serwatkowych, jajecznych i mięsnych jest najlepszym źródłem aminokwasów, które pełnią funkcje zarówno budulcowe (np. w stosunku do mięśni), jak i regulacyjne (np. w stosunku do układu nerwowego). Ceni się je zarówno w okresie intensywnego wzrostu organizmu, jak i podczas regeneracji powysiłkowej, czy w przebiegu starzenia się, a także przy zaburzeniach apetytu, czy różnych schorzeniach przejawiających się pogorszonym trawieniem.
Enzymy i probiotyki a przyswajanie białka
Pomoc we wchłanianiu poszczególnych cząsteczek budujących białka oferują specyficzne enzymy trawienne, a także bakterie probiotyczne. Enzymy pomocne są w rozkładaniu białka do postaci, którą organizm może łatwo wykorzystać na swoje bieżące potrzeby, czyli peptydy oraz aminokwasy. Bakterie probiotyczne z kolei pośrednio modulują aktywność trawienną przewodu pokarmowego, gdyż zawierają „swoje” enzymy, które „współpracują” z ludzkimi. Oba rodzaje wsparcia coraz częściej pojawiają się w specjalistycznych preparatach białkowych ukierunkowanych na optymalizację wchłaniania i wykorzystania białek przez organizm.
ALLNUTRITION PRO CASEIN w codziennych jadłospisach
Dzięki wielowiekowej tradycji zastosowania przetworów mlecznych w żywieniu człowieka dostępna jest obecnie cała miriada dowodów na temat korzystnego ich działania w wielu obszarach funkcjonowania organizmu. Jest to jeden z powodów, dla których cały czas udoskonala się technologię produkcji preparatów poprawiających stan odżywienia. Jednym z efektów tego rozwoju są odżywki z micelarną kazeiną, które zawierają dodatek enzymów i probiotyków ułatwiających pełne wykorzystanie potencjału głównego białka mleka. W dodatku występują one w atrakcyjnych smakowo postaciach, które stosować można pod postacią koktajli czy deserów oraz potraw na słodko.
Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk
