
Ostre papryczki i ich pikantny smak w kontekście fizjologii człowieka z reguły kojarzą się ze wzmożoną potliwością oraz suplementami diety ukierunkowanymi na redukcję masy ciała. W jednym z najnowszych badań dotyczących wpływu związku specyficznego dla papryczek, kapsaicyny, na przemiany w organizmie zaobserwowano jednak pewną odmienną, ale potencjalnie cenną dla osób aktywnych fizycznie właściwość.
Charakterystyka kapsaicyny
Związki kapsaicynowe to charakterystyczne dla papryk związki, które nadają im między innymi specyficznego, ostrego smaku. Mimo że kojarzone są z ostrością, to występują również w słodkich paprykach. Człowiek odbiera smak ostry z pokarmu m.in. poprzez kanały bramkowane napięciem typu 1 (TRPV1), które obecne są zarówno na komórkach języka, jak i w żołądku oraz w jelitach. Struktury te biochemicznie przynależą do układu endokannabinoidowego, gdyż mogą być aktywowane przez wydzielane w organizmie kannabinoidy (np. po ćwiczeniach).
Poza percepcją smaku ostrego TRPV1 uczestniczą np. w przewodnictwie sygnałów bólowych. Ich aktywacja przez stan zapalny w organizmie prowadzi do wzmożenia odczuwania bólu, m.in. w bólach jelit związanych z syndromem jelita drażliwego. Regularne pobudzanie tych receptorów przez związki z zewnątrz (np. kapsaicynę z ostrych papryk, kannabinoidy z konopi) może obniżać intensywność przewodzenia sygnałów w receptorach TRPV1 i dzięki temu łagodzić ból.
Co ciekawe, zaobserwowano również, że TRPV1 aktywowane są również w mięśniach i mogą uczestniczyć w prawidłowych skurczach włókien mięśniowych oraz w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co ma korzystny wpływ na przepływ krwi. Na tej podstawie zespół naukowców postanowił sprawdzić, czy mechanizm ten może być ergogenicznym wsparciem dla sportowców.
Wpływ kapsaicyny na wytrzymałość siłową
W publikacji z października 2022 roku opisano wyniki badań z poprzednich lat, w których oceniono wpływ kapsaicyny na różne parametry związane z wydolnością fizyczną. W przeglądzie badacze uwzględnili wyniki z 14 projektów, w których łącznie przeanalizowano 183 przypadki. Średnio uczestnicy tych badań stosowali 12 mg kapsaicyny na około 45 minut przed treningiem. Efekt ergogeniczny zaobserwowano właśnie w kontekście wytrzymałości siłowej.
Stosowanie kapsaicyny w dyscyplinach siłowych i szybkościowych może ograniczać zmęczenie i przekładać się na lepsze wyniki. Związki kapsaicynowe badano w takich testach wydolności jak biegi na 400, 1500 i 3000 metrów, bieg lub rower do odmowy („wyczerpania”), a także w przysiadach, wyprostach stawu kolanowego, czy wyciskaniu na ławce płaskiej, przy objętości 3 – 4 serii z ciężarem zbliżonym 70% ciężaru maksymalnego, do upadku mięśniowego („wyczerpania”). Wyniki świadczące o korzystnym działaniu kapsaicyny uzyskały istotność statystyczną, zatem nie były dziełem przypadku.
Kapsaicyna w suplementach
Jak się okazuje, kapsaicyna jest cennym dodatkiem nie tylko do produktów z kategorii spalaczy tłuszczu, ale również z kategorii przedtreningówek, czy naturalnych remediów na ból. W każdym z tych działań może uzupełniać cenne właściwości np. kofeiny.
Źródło:
Grgic J, Memon AR, Chen S, Ramirez-Campillo R, Barreto G, Haugen ME, Schoenfeld BJ. Effects of Capsaicin and Capsiate on Endurance Performance: A Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Oct 28;14(21):4531. doi: 10.3390/nu14214531. PMID: 36364793; PMCID: PMC9655695.
