
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, np. „energetyczne”, napojach typu cola), w produktach zawierających kakao lub czekoladę. Alkaloid ten jest spotykany w suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach przedtreningowych). Jakby tego było mało, kofeina jest dodawana nawet do leków przeciwbólowych (np. kopiryna).
Badanie wpływu kofeiny i zielonej herbaty na spalanie tłuszczu
Naukowcy sprawdzali, jak ekstrakt z zielonej herbaty zawierający sporo kofeiny i polifenoli katechinowych, może wpływać na 24-godzinny wydatek energetyczny i spalanie tłuszczu. Badano 24-godzinny wydatek energetyczny, współczynnik oddechowy (RQ), wydalanie azotu i metabolitów katecholamin z moczem u 10 zdrowych mężczyzn.
Przy 3 osobnych próbach, losowo przydzielano osoby do 3 grup:
- ekstraktu z zielonej herbaty (50 mg kofeiny i 90 mg galusanu epigalokatechiny)
- kofeiny (50 mg)
- placebo
Stosowano środki podczas śniadania, lunchu i kolacji. A więc dzienna dawka wynosiła 150 mg kofeiny i 270 mg galusanu epigalokatechiny w grupie zielonej herbaty, oraz 150 mg kofeiny w grupie, która otrzymywała czystą kofeinę.
Wyniki
W porównaniu z placebo, podawanie ekstraktu z zielonej herbaty spowodowało w ciągu 24 godzin znaczny wzrost wydatku energetycznego o 4% i znaczący spadek RQ (z 0,88 do 0,8). Wydalanie metabolitów noradrenaliny w moczu przez 24 godziny było wyższe o 40% podczas podawania ekstraktu z zielonej herbaty niż w grupie placebo. Podawanie kofeiny w ilościach równoważnych z ilością zawartą w ekstrakcie z zielonej herbaty nie miało wpływu na wydatek energetyczny, współczynnik oddechowy, ilość azotu w moczu ani stężenie katecholamin.
Wnioski
Zielona herbata ma właściwości termogeniczne i sprzyja utlenianiu tłuszczu prawdopodobnie przez działanie galusanu epigallokatechiny, gdyż kofeiny było tam za mało, by mogła zadziałać. Ekstrakt z zielonej herbaty może odgrywać rolę w kontrolowaniu składu ciała poprzez aktywację termogenezy, wzrost utleniania tłuszczów lub jedno i drugie zjawisko równocześnie.
Współczynnik oddechowy – interpretacja badania
Komentarz i wyjaśnienie
Co to znaczy? Przy wskaźniku 0,85, 50,7% energii (ciepła) wytwarzają węglowodany, a 49,3% tłuszcze. Przy spalaniu węglowodanów RQ wynosi 1,0, przy utlenianiu tłuszczów 0,7, a białek 0,8. Ogólnie, im niższy współczynnik oddechowy (RQ), tym wyższe korzystanie z tłuszczów, a im wyższy RQ, tym większy udział w dostarczaniu energii mają węglowodany.
Zielona herbata przesunęła współczynnik oddechowy z 08,8 do 0,8 - co to znaczy?
Przy współczynniku wynoszącym 0,88, 59% energii dostarczają węglowodany, a 41% tłuszcze. Przy współczynniku 0,8 proporcje są następujące: 31,7% energii dostarczają węglowodany, a 68,3% tłuszcze. Ta „niewielka” zmiana oznacza więc kolosalny zysk! Powinno to zainteresować osoby odchudzające się.
Ponadto wcale nie dziwi mnie, że kofeina nie zadziałała odpowiednio, gdyż 3 x 50 mg dziennie to nie jest dawka, tylko placebo. U ludzi skuteczna dawka kofeiny zaczyna się od 300 mg dla 100 kg mężczyzny, 150 mg zadziałałoby na 50 kg kobietę, po warunkiem, iż podano by kofeinę w jednej porcji. W trzech podzielonych porcjach po 50 mg każda, kofeina nie miała prawa działać. W badaniach naukowych spotyka się dawki kofeiny wynoszące, 3, 5, 6 i nawet 9 mg na kg masy ciała (300, 500, 600 i nawet 900 mg kofeiny w porcji dla 100 kg mężczyzny).
Referencje:
„Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans” https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1040/4729179
https://www.termedia.pl/f/f/442850e69a678a678e17f43a68ccf801.pdf

Bardzo dobra informacja, z tym extraktem z zielonej herbaty. Może ktoś kto stosuje podpowie, jakie dawki są efektywne, jakiego extraktu(4:1)?
ja kiedys dowalilem za duzo(nie pamietam firmy ale tani extrakt nie byl) chyba pol plaskiej lyzki do herby, to mnie z butow wyrwalo :-D