Piperyna i chrom - dlaczego warto je łączyć?

Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie wydolności organizmu, poziomu pobudzenia układu nerwowego czy po prostu zachęcenie do treningu, możemy skorzystać z produktów, których cel jest nieco odmienny.

Mowa tutaj o działaniu wspierającym pracę metabolizmu, który poprzez zaniedbanie lub problemy natury hormonalnej, genetycznej nieco podupadł na swojej pierwotnej funkcji. Insulinooporność, która powiązana jest ze spadkiem wrażliwości insulinowej tkanek stanowi obecnie szeroki problem osób otyłych, które dążą do poprawy wyglądu sylwetki. Oznacza to, że na początku procesu redukcji tkanki tłuszczowej powinniśmy działania skupić na przywróceniu odpowiedniej pracy metabolizmu ciała.

metabolizm, odchudzanie

Przykładem tego typu suplementu, który wspiera gospodarkę energetyczną organizmu, jest piperyna. Źródłem piperyny jest pieprz czarny, który posiada w swoim składzie ww. alkaloid, to właśnie piperyna odpowiada za to, że pieprz ma ostry, pikantny, dający uczucie palenia smak. Jak się okazuje, wykorzystanie tego związku posiada szersze właściwości niż forma przyprawy uzdatniającej naszą żywność.

Jakimi cechami charakteryzuje się piperyna?

Przede wszystkim piperyna wykorzystywana jest jako element środków o działaniu odchudzającym, których celem jest przyspieszenie przemian wykorzystania zmagazynowanego tłuszczu na potrzeby energetyczne. Jak się okazuje, jej spożycie podnosi poziom termogenezy, co powiązane będzie z kontrolą łaknienia, jak i nasileniem procesów lipolitycznych.

Oznacza to, że organizm dużo łatwiej podejmie próbę uwolnienia wolnych kwasów tłuszczowych, które mogą zostać spożytkowane dla pracujących mięśni. Co ciekawe, jej działanie wpływa również na efekt blokowania komórek tłuszczowych przed ponownym magazynowaniem tłuszczu.

Jak zostało wspomniane wyżej, działanie piperyny będzie również oznaczało mniejsze problemy z apetytem. Wpływ jej działania polega na podkręceniu przemian termogenicznych, co związane będzie ze swoistym poczuciem ciepłoty. Naukowcy nie bez powodu powiązali efekt termogenezy z zahamowaniem chęci na jedzenie. Nie raz pewnie nie chciało Ci się jadać, gdy w powietrzu temperatura sięgała wysokich wartości rzędu 30 stopni w skali Celsjusza, co właśnie powiązane jest z podobnym mechanizmem działania.

Co więcej, efekt wsparcia dla nadmiernej konsumpcji powiązany został również z wpływem piperyny na gospodarkę glukozy w organizmie. Mniejsze skoki poziomu cukru we krwi to większa kontrola nad mechanizmem łaknienia, jak i zapobieganie negatywnym następstwom skoków cukru, jak np. glikacją.

Dlaczego warto zastosować w obecności piperyny chrom?

Otóż jak się okazuje, działanie chromu posiada szereg podobnych właściwości do działania piperyny, co sprawia, że suplementacja dwoma związkami wydaje się być sensowna. Otóż podobnie jak piperyna, chrom wspomaga działanie gospodarki insulinowej, co będzie przyczyniało się do wsparcia kontroli łaknienia.

Co więcej, chrom wykazuje działanie hamujące efekt chęci na słodycze. Działanie to zostało powiązane z brakami tego pierwiastka w organizmie, którego niedobory mogą manifestować konieczność uzupełnienia, poprzez stymulację apetytu właśnie na potrawy o słodkim smaku.

Działanie chromu w organizmie człowieka manifestuje się poprzez wspomaganie przenikania glukozy przez błonę komórkową z krwi. Oznacza to, że wykorzystanie przez np. komórkę mięśniową krążącej po organizmie glukozy, jest efektywniejsze, co z kolei nazywane jest mianem korzystniejszej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Oznacza to, że organizm potrzebuje mniejszych ilość tego hormonu, aby skorzystać z krążącej energii.

Podsumowanie

Wykorzystanie preparatów, których celem jest wsparcie wrażliwości insulinowej tkanek wydaje się być dobrym pomysłem podczas początkowej fazy redukcji, gdzie działania powinny być ukierunkowane na przywrócenie prawidłowej funkcji metabolizmu.

Co więcej, działanie tego typu może znaleźć z powodzeniem zastosowanie nie tylko podczas okresów odchudzania, ale być elementem wsparcia w budowie masy mięśniowej jakościowej, pozwalając na utrzymanie wysokiej wrażliwości na insulinę.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (0)