SZTOS - czy to najsmaczniejsza odżywka białkowa?

Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę mogą odgrywać związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się powiedzieć „SZTOS”.

Smak odżywek białkowych

Czasy, w których smak odżywek białkowych kojarzył się z kiepskiej jakości napojem mlecznym, który tolerowali tylko kulturyści, na szczęście przeminęły. Wraz z rosnącą popularnością preparatów wysokobiałkowych producenci postanowili zadbać o walory smakowe, dzięki czemu nie wywołują one grymasu na twarzy, a wręcz myśli się o ponownej ich konsumpcji. Co ważne, lepszy smak udaje się uzyskać bez dodawania cukru, tłuszczu oraz kalorii oraz przy zachowaniu bardzo wysokiej zawartości białka.

sztos

Jednym z prostych, jednak skutecznych sposobów w udoskonalaniu smaku odżywek białkowych na bazie białek mlecznych, okazało się stosowanie dodatku maślanki. Dzięki temu konsystencja przygotowanego szejka białkowego staje się bardziej gładka, a słodki smak dłużej utrzymuje się w jamie ustnej. Zwłaszcza jeśli przygotuje się go na bazie mleka lub napoju roślinnego, a nie wody. Ponadto dzięki kremowej teksturze odżywki z maślanką dodawane mogą być do smacznych potraw na słodko, takich jak owsianki, naleśniki czy makarony.

Wartość odżywcza odżywek z maślanką

Chociaż wydawać by się mogło, że zazwyczaj za „podkręconym” smakiem produktów spożywczych stoi wzrost wartości kalorycznej, to nie jest to przypadek odżywek białkowych. Odżywki, do których dodawana jest maślanka, różnią się nieznacznie lub wcale od klasycznych odżywek serwatkowych pod względem ilości dostarczanych kalorii na porcję. W 30 g zawierają poniżej 1 g tłuszczu, 6 – 7 g węglowodanów oraz 19 g białka, co daje około 110 kcal.

Stanowią one świetne źródła aminokwasów niezbędnych, w tym BCAA (branched chain amino acids; aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych), które znane są z budowania i ochrony tkanki mięśniowej. Zalicza się do nich leucynę, izoleucynę i walinę. Związki te przyspieszają regenerację powysiłkową oraz mogą łagodzić zmęczenie podczas długotrwałych treningów. Warto jeszcze wiedzieć, że przetwory mleczne dostarczają sporo wapnia, który w towarzystwie dużej ilości białka jest dobrze przyswajany.

Dawkowanie odżywki z maślanką

Osoby ze średnim poziomem aktywności fizycznej z reguły sięgają po dawki odżywek białkowych, które są jednocześnie łatwe do strawienia oraz w optymalny sposób wykorzystywane są przez organizm. Dawki te z reguły mieszczą się w 1 – 2 porcjach proszku dziennie, czyli 30 – 60 g. Górne „widełki” szczególnie zalecane są sportowcom dyscyplin siłowych i sylwetkowych.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (2)
Kazimierz 28 w bicu

szkoda że na froncie nie chwalicie się, że jest 63% białka

Kazimierz 28 w bicu

"Co ważne, lepszy smak udaje się uzyskać bez dodawania cukru, tłuszczu oraz kalorii"
w 30 gramach odżywki jest tyle kalorii co w 100 gramach prawdziwej odżywki białkowej.