Spierzchnięte i pękające usta. Jakie witaminy i minerały brać?

Spierzchnięte i pękające usta nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale potrafią być także prawdziwym utrapieniem. 

Co może przyczyniać się do pierzchnięcia i pękania ust?

Kilka czynników, w tym: zimno, ekspozycja na słońce, a także odwodnienie. Spierzchnięte usta mogą być również oznaką czegoś poważniejszego, w tym niedoborów żywieniowych. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się witaminom i minerałom, których niedobory mogą powodować pierzchnięcie i pękanie ust.

Niedobory składników odżywczych a spierzchnięte usta

Żelazo

Żelazo jest niezbędne dla wielu procesów zachodzących w naszym organizmie, w tym transportu tlenu i produkcji czerwonych krwinek. Żelazo odgrywa również kluczową rolę w zdrowiu skóry, gojeniu się ran i regulacji stanów zapalnych.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza może powodować zapalenie w kącikach ust, potocznie nazywane zajadami, które charakteryzuje się stanem zapalnym i suchością po jednej lub obu stronach jamy ustnej. Niedobory żelaza mogą również powodować bladość skóry, łamliwe paznokcie i zmęczenie.

Cynk

Cynk jest niezbędnym minerałem dla zachowania zdrowia. Niedobór cynku może wpływać na pogorszenie stanu skóry, gorsze trawienie, spadek funkcji odpornościowych, gorsze zdrowie reprodukcyjne, a także upośledzony wzrost i rozwój. Niedobór cynku może również powodować popękane usta, a także suchość, podrażnienie i stany zapalne w kącikach ust.

Inne objawy niedoboru cynku, które powinny zwrócić naszą uwagę to obniżona odporność, owrzodzenia skóry i wypadanie włosów.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B odpowiadają przede wszystkim za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Badania wykazały, że wpływają one również na naprawę tkanek i gojenie się ran. Spierzchnięte usta są częstym objawem niedoborów kwasu foliowego (witaminy B9), ryboflawiny (witaminy B2) oraz witamin B6 i B12.

Osoby, które są szczególnie narażone na niedobory tych witamin, to osoby z zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych, takimi jak celiakia, przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba Leśniowskiego-Crohna. Biorąc pod uwagę, że witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, weganie i wegetarianie mogą być również bardziej narażeni na jej niedobór. Niedobory witamin B mogą objawiać się również drażliwością i zmęczeniem.

pękające usta

Inne przyczyny spierzchniętych i pękających ust

Nie tylko niedobory żywieniowe mogą przyczyniać się do pierzchnięcia i pękania ust. Oto kilka innych czynników powodujących taki stan rzeczy.

Przyczyną mogą być warunki środowiskowe, takie jak uszkodzenia spowodowane przez słońce i zimno, lub wiatr. By uniknąć tego problemu, warto stosować pomadki i kremy ochronne do ust.

Do pierzchnięcia ust może przyczyniać się odwodnienie i nadmierne oblizywanie ust. Warto zadbać o stałą podaż płynów, przede wszystkim wody. Odpowiednie nawodnienie organizmu pomoże nam w tym wypadku rozwiązać problem.

Polecamy również: Najlepsza witamina B - jaką witaminę B wybrać?

Spierzchnięte usta mogą wskazywać na poważne schorzenia

Choroba Leśniowskiego-Crohna to choroba zapalna jelit, która może powodować objawy takie, jak suchość warg, obrzęki lub pęknięcia w kącikach ust. Spierzchnięte usta mogą być także wczesnym objawem problemów z tarczycą. Wówczas dodatkowo mogą pojawić się problemy z suchą skórą, osłabieniem i zmianami masy ciała. Kątowe zapalenie ust powoduje stan zapalny, podrażnienie i suchość w kącikach ust. 

spierzchnięte usta

Co może pomóc na pękające usta?

W większości przypadków regularne stosowanie specjalnego balsamu do ust jest najłatwiejszym i skutecznym sposobem leczenia suchych, spierzchniętych ust. W przypadku bardzo suchych, łuszczących się lub popękanych ust, lepiej sprawdzi się wazelina. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć niedobory żywieniowe, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Dla większości osób wystarczające będą proste modyfikacje diety.

Warto zadbać o to, by w menu pojawiły się większe ilości produktów bogatych w żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B. Składniki te znajdziesz w produktach, takich jak: mięso, jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy i pestki, kakao, ostrygi. W przypadku niedoborów warto dodatkowo wspomóc się odpowiednimi preparatami witaminowymi.

Pamiętaj również o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Co warto zapamiętać?

Spierzchnięte i popękane usta mogą być spowodowane niedoborami niektórych składników odżywczych, w tym żelaza, cynku i witamin z grupy B. Zadbaj o to, by Twoja dieta była urozmaicona. Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Spierzchnięte usta mogą również wynikać z czynników środowiskowych lub problemów zdrowotnych. 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (0)