Zielona herbata na odchudzanie - ile pić i jakie przynosi efekty?

Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny.

Źródła substancji aktywnych

  • liście zielonej herbaty (1 g w 100 mL gorącej wody) zawierają od 42-201 mg katechin i od 25 do 43 mg kofeiny,
  • herbata Lipton (torebka na 100 mL gorącej wody) dostarcza 195-205 mg katechin i od 32 do 33 mg kofeiny,
  • zielona herbata bez kofeiny (torebka na 100 mL gorącej wody) dostarcza 72–73 mg katechin i mniej, niż 1 mg kofeiny,
  • suplement – ekstrakt zielonej herbaty dostarcza 200–210 mg katechin i 5-6 mg kofeiny.

Tylko proszę pamiętać, iż czyste substancje aktywne nie są tym samym, co mieszanka wielu związków. Ten problem występuje przy piciu kawy. Zawiera ona tyle dodatkowych substancji, iż działanie kofeiny zostaje w dużym stopniu zniwelowane. Dlatego picie kawy nie jest wcale równe dostarczaniu czystej kofeiny np. w kapsułkach. A nawet stwierdzono, iż popicie czystej kofeiny w kapsułce kawą, szkodzi ergogenicznemu działaniu kofeiny na człowieka.

zielona herbata odchudzanie

Efekty suplementacji zieloną herbatą w świetle badania Daniela Gahremana

W badaniu Daniela Gahremana wzięło udział czternaście kobiet (wiek: 21,5 ± 0,5 lat; masa ciała: 65,7 ± 1,8 kg). Dzień przed każdą sesją ćwiczeń uczestniczki spożyły jedną kapsułkę zawierającą ekstrakt zielonej herbaty lub celulozę ze śniadaniem, lunchem i kolacją.  Po około 10 godzinach nocnego postu, czwarta kapsułka została spożyta rano następnego dnia, 90 minut przed wysiłkiem. Trzy kapsułki ekstraktu zielonej herbaty, spożywane dzień przed ćwiczeniem, zawierały w sumie 562,5 mg polifenoli i 375 mg EGCG. Jedna kapsułka zawierała 187,5 mg polifenoli i 125 mg EGCG.

Wykazano, że katechiny zielonej herbaty (EGCG, EGC i EC) osiągają maksymalne stężenie we krwi między 1,3 a 1,6 godziny. Kapsułka ekstraktu zielonej herbaty (GNC, Pittsburgh, PA, USA) zawierała 250 mg ekstraktu z kamelii sinesis (187,5 mg polifenoli, 125 mg EGCG). Każda kapsułka ekstraktu zielonej herbaty dostarczała 20 mg kofeiny. Kapsułka placebo zawierała 500 mg celulozy.

Trening

Po 5 minutach rozgrzewania przy 30 W uczestniczki natychmiast przeszły do 20 minut pracy interwałowej na ergometrze Monark Ergomedic 839E połączonym z pomiarem metabolicznym. Kadencja pedału była stymulowana przy 110 obr. / min. podczas fazy sprintu i 40 obr. / min. podczas fazy regeneracji. Opór pedału dla fazy sprintu obliczono jako 60% maksymalnej mocy wyjściowej każdego uczestnika (Wmax) określonej na podstawie wcześniejszych testów i 20% w czasie regeneracji aktywnej.

Wnioski:

Podawanie ekstraktu zielonej herbaty ma wpływ spalanie tkanki tłuszczowej

Dodatkowe informacje dla zaawansowanych

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517022/bin/nutrients-07-05245-g002.jpg

Grafika: ekstrakt zielonej herbaty miał wpływ na utlenianie kwasów tłuszczowych po wysiłku.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517022/bin/nutrients-07-05245-g003.jpg

Grafika: dodatkowo podawanie zielonej herbaty zwiększyło ilość glicerolu. To znaczy, że organizm rozbił więcej kwasów tłuszczowych. Cały proces w uproszczeniu wygląda następująco: hydrolizę lipidów rozpoczyna lipaza triglicerydowa. Aktywność tej lipazy rośnie w okresie głodzenia, maleje po posiłkach. Trójglicerydy rozpadają się do dwuglicerydów. HSL rozkłada dwuglicerydy do monoglicerydów. Powstają WKT (wolne kwasy tłuszczowe) i glicerol.

Na dodatek, u pań po ekstrakcie zielonej herbaty stwierdzono wyższe stężenie adrenaliny i noradrenaliny (te hormony mają związek z lipolizą, silniejszy związek u człowieka jest z adrenaliną). Jedniocześnie, podawanie ekstraktu zielonej herbaty spowodowało zwiększenie wydatku energetycznego o 3%.

Chciałbym tylko dodać, iż zastosowano znikome dawkowanie, bo czym jest 187,5 mg polifenoli, 125 mg EGCG i 20 mg kofeiny. Prawdopodobnie dużo lepsze rezultaty można osiągnąć nieco zwiększając, ilość polifenoli, EGCG i kofeiny. Tej ostatniej trzeba podawać, wg badań, 3-5 mg / kg masy ciała, więc rozsądne byłoby dołożenie do ekstraktu zielonej herbaty 300-500 mg kofeiny (dla 100 kg mężczyzny) i 180-300 mg (dla 60 kg kobiety).

Referencje:

I. de Glisezinski1, D. Larrouy1, M. Bajzova3, K. Koppo3,4, J. Polak3, M. Berlan1,2, J. Bulow5, D. Langin1,3,M. A. Marques1, F. Crampes1,3, M. Lafontan1 and V. Stich  „Adrenaline but not noradrenaline is a determinantof exercise-induced lipid mobilization in humansubcutaneous adipose tissue“

Daniel Gahreman “Green Tea, Intermittent Sprinting Exercise, and Fat Oxidation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517022/

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Alldeynn

Warto przeczytać

Komentarze (3)
Muad"Dib

Tak właśnie, tu jest potencjał, świetne info autorze.

anubis84

Moze kiedyś jakieś porównanie zielonej herbaty na tle innych herbat, biała, czerwone itp.

skorupski

Jest jakaś różnica w podawaniu na czczo a np po posiłku ?